В Кролевці (Сумська область) 16 – 18 лютого відбувся зимовий чемпіонат України зі спортивного орієнтування. Спортсмени бігали по лісу на лижах.

Зимове орієнтування від традиційного відрізняється не лише використанням лижного обладнання, але й особливими картами, де відмічають знайдені контрольні пункти. На них замість стежок вказуються лижні. Їх заздалегідь розкатують «буранами» – сніговими квадрациклами. Тому орієнтування на лижах – достатньо дорогий різновид цього спорту.

Вінницька збірна в Кролевці була представлена не у повному складі. Замість «штатної» збірної з дюжини орієнтувальників стартували лише сім наших земляків. Але вони здобули одразу вісім нагород, шість з яких – найвищого ґатунку.

У Вінниці цієї зими було мало снігу. Ми не могли нормально готуватися до цих змагань. Тренувалися на лижах у Лісопарку максимум тиждень. І тому виставили команду в скороченому складі, – пояснює тренер збірної Вінницької області зі спортивного орієнтування Людмила Пронтишева.

У перший день перегони на 14 км у жіночій еліті виграла наша Поліна Захарова. У Катерини Дземи вже на перших контрольних пунктах зламався планшет. Вона всю дистанцію бігала з ним в руках (в той же час лижними палками потрібно було відштовхуватися!), але все ж посіла високе п’яте місце. В той же час наш представник в групі Ч-21- А (серед чоловіків, але не в еліті) В’ячеслав Шматалюк здобув золоту нагороду.

На другий день вінничанки перемогли у престижній 3-етапній естафеті в розділі «еліта» Чемпіонками стали Поліна Захарова, Катерина Дзема і Анастасія Басюк. Ці дівчата були призерками  Європи та світу з рогейну (літнього екстремального спортивного  орієнтування протягом доби). Вони також постійно здобувають медалі й на зимових і літніх чемпіонатах України.

На третій день чемпіонату орієнтувальники долали коротку дистанцію (близько чотирьох км). Другою у жіночій еліті стала Катерина Дзема, третьою – Поліна Захарова. А золото знову виборов В’ячеслав Шматалюк.

Вінничани не беруть участь у зимових чемпіонатах світу та Європи. Для цього треба було ретельно готуватися, приміром, у Карпатах. Наше завдання – добре потренуватися перед відповідальними літніми стартами, – каже Людмила Пронтишева.

Зимовий змагальний сезон у орієнтувальників завершено. Літній сезон відкривається наприкінці березня чемпіонатом України у Трускавці.



Переглядів: 1984
Поширень: 0