Важа Даіаурі, президент Вінницької обласної федерації сумо та боротьби на поясах, тренер Вінницької ДЮСШ № 5 (школи єдиноборств) розповів «СПОРТглавред» про успіхи українських сумоїстом (серед яких було троє його вихованців) на чемпіонаті Європи. А також поділився планами розвитку в нашій країні рідкісних видів боротьби. Сам Важа Шотаєвич є ентузіастом цього процесу - недарма він, наприклад, займає посаду президента Вінницької обласної федерації з пляжної боротьби.

Важа Даіаурі, президент Вінницької обласної федерації сумо та боротьби на поясах

Важа Шотаєвич, ваші вихованці нещодавно в черговий раз стали призерами Європи з сумо ...

У Варні проходив чемпіонат Європи з сумо серед молоді та дорослих. Вінницьку область представляли троє моїх учнів. Світлана Тросюк (категорія 65 кг) посіла 2-е місце серед жінок. Вікторія Рогова (80 кг) - 3-е місце серед молоді та Олександр Вересюк (понад 115 кг) - 2-е місце і серед молоді, і серед дорослих. Результат заслужений, адже ми близько півроку наполегливо готувалися саме до цих змагань.

Як виступила у Варні збірна України?

На чемпіонаті Європи брали участь 26 збірних країн. Україна посіла високе 2-е місце, відразу після Росії. На третьому місці - Польща, на четвертому - Болгарія.

Скільки медалей у Болгарії завоювали українці?

2 золотих, 5 срібних і 7 бронзових. Крім вінничан, нагороди здобували представники Одеси, Чернігова, Дніпропетровська, АР Крим, Севастополя.

Чемпіонат Європи пройшов на високому рівні?

Звичайно, адже він відбувся під патронатом самого президента Болгарії Георгія Парванова. Він відкрив змагання, був присутній на фінальних поєдинках і нагороджував призерів. Кращі спортсмени отримали коштовні кубки та медалі.

Збірна України з сумо вперше так високо піднялася на міжнародному рівні?

На чемпіонатах Європи з сумо ми постійно потрапляємо в трійку в командному заліку. Тому успіх у Варні - не випадковість.

Вінниця давно є одним з головних центрів розвитку сумо в Україні?

Приблизно сім років ми одні з лідерів.

З фінансуванням сумо все в порядку?

Так. Наші обласні спортивні керівники називають сумо пріоритетним видом спорту. У масштабах України ставлення у спортивних чиновників до сумоїстів також хороше.

До яких змагань з сумо зараз готуєтеся?

Наприкінці серпня в Пекіні (Китай) відбудуться перші Всесвітні ігри з єдиноборств. Ліцензію на них завоювала моя вихованка Світлана Тросюк. Крім неї, на ці змагання поїдуть ще п\'ять українських спортсменів - із Севастополя, Чернігова, Херсона.

Не розумію, адже Всесвітні ігри були в минулому році, і проводяться вони раз на чотириріччя, як і Олімпіада ...

У минулому році відбулися Всесвітні ігри серед представників не олімпійських видів спорту, а цього року - зовсім інше змагання! У цих Всесвітніх іграх будуть брати участь представники виключно єдиноборств: дзюдо, самбо, сумо, рукопашного бою та інших.

На Всесвітніх іграх з єдиноборств у наших хлопців є шанси потрапити до числа призерів?

І Світлана Тросюк, і інші наші «збірники» сподіваються потрапити до трійки в особистому заліку. Я разом зі збірною України з сумо зараз їду в Крим, на навчально-тренувальний збір - підготовка ведеться посилена.

Держава виділяє фінанси на підготовку до Всесвітніх ігор з єдиноборств?

Так. Збірною з сумо забезпечують 3 етапи зборів. А також оплачують всі витрати, пов\'язані з участю у Всесвітніх іграх з єдиноборств.

Провідні сумоїсти України одночасно займаються іншими видами єдиноборств?

В основному - так. Приміром, я незабаром збираюся повезти своїх вихованців на чемпіонат України з вільної боротьби. Сумоїсти беруть участь у змаганнях з дзюдо, боротьби на поясах та інших видах. У цьому немає нічого дивного, адже принципи боротьби скрізь однакові, а лише трохи змінюються правила.

Пляжну боротьбу збираєтеся розвивати?

Так. Цей вид спорту, що має чимало шанувальників у світі, поки слабо розвивається в Україні. Але має чималі перспективи.

У чому сенс пляжної боротьби?

Змагання йдуть на піску. Як і у вільній боротьбі, потрібно прагнути виконати кидок суперника. Сутичка йде в стійці.

В Україні проходять змагання з боротьби на пляжах?

Такі турніри поки проходять лише за кордоном, а от в нашій країні поки немає. Ентузіасти пляжної боротьби в Україні проводять лише товариські поєдинки. Але українська федерація пляжної боротьби вже замислюється про проведення першого офіційного змагання з цього виду спорту в нашій країні. Я також підтримую цю ідею, і буду сприяти її реалізації.

Ви розвиваєте й інші рідкісні види боротьби ...

Так, боротьбу на поясах. У ній спортсмени повинні триматися за пояс суперника, а відпускати пояс не можна. У найближчому майбутньому ми також почнемо розвивати корейську боротьбу «селимо». Правила її схожі на боротьбу на поясах, тільки триматися за пояс суперника вже не потрібно.

Ви беретеся за освоєння все нових і нових видів єдиноборств. Навіщо?

Мені просто дуже цікаво. Хочеться нових вражень та емоцій у спорті, на тренерському терені.
 


Переглядів: 8446
Поширень: 0