З 8 по 14 серпня цього року у Вінниці пройде чемпіонат Європи з хокею на траві серед чоловічих команд, який є етапом відбору на Олімпіаду-2012. Про підготовку до цих найважливіших змагань розповідає віце-президент Федерації хокею на траві України, директор Вінницької обласної СДЮШОР з хокею на траві "Олімпія", голова Вінницького обласного відділення Національного олімпійського комітету України Федір Новік.

- Федір Петрович, як іде підготовка до домашнього чемпіонату Європи з хокею на траві?

- Ми вже закінчуємо підготовку арени до цих найважливішим стартів. Під трибунами побудовано 4 роздягальні, будемо займатися їх облаштуванням. Закінчено ремонт трибун, встановлено пластикові сидіння. Стоїть питання із заміною штучного покриття поля, яке вже відслужило свій термін. Швидше за все, ми не встигнемо його замінити до "Євро", так як Європейська федерація зобов\'язує це робити мінімум за 2 місяці до міжнародних стартів. У цьому випадку покриття ми поміняємо вже після чемпіонату Європи. Все ж таки у нас поки не вистачає коштів навіть на проведення чемпіонату Європи - серед іншого, ми повинні компенсувати всі витрати суддям.

- А куди ви подінете старе покриття?

- Ми плануємо розділити його на частини, за допомогою яких у різних мікрорайонах Вінниці можна буде обладнати 15-20 майданчиків зі штучним покриттям.

- Чи всі необхідні умови створені для підготовки збірної України, яка складена виключно з вінничан, до домашнього "Євро"?

- На жаль, Державна служба у справах молоді та спорту не може забезпечити підготовку збірної в необхідному обсязі. Приміром, профільне Міністерство не виділило коштів на поїздку збірної України на міжнародний турнір у Підмосков\'ї, який є важливим етапом підготовки до "Євро". Однак команда готується, і ми сподіваємося на її вдалий виступ. Наша мета - потрапити в першу трійку, яка продовжить боротьбу за поїздку на Олімпіаду на подальших міжнародних змаганнях.

- Скільки вінничан нині є кандидатами на Олімпіаду-2012?

- Поки що жоден представник Вінниччини не завоював ліцензії на участь в Олімпійських іграх. Але кандидатів на участь в Іграх від нашої області - 10. Хотілося б, щоб в Лондон поїхало не менше вінничан, ніж було на попередніх Олімпіадах. Нагадаю, в Афінах було 8 наших земляків, в Пекіні - 4. На жаль, поки не всі наші потенційні олімпійці виправдовують очікування. Приміром, перспективний боксер Денис Козарук на недавньому чемпіонаті Європи серед чоловіків поступився вже в першому раунді. Нашими головними надіями на медалі в Лондоні є олімпійські чемпіонки Інна Осипенко-Радомська (веслування на байдарках і каное) та Наталія Добринська (легкоатлетичне багатоборство). Сподіваємося на борців греко-римського стилю, які нині представляють не тільки Вінницьку область, але і Запорізьку: срібного призера чемпіонату Європи Костянтина Балицького, чемпіона Європи та світу серед молоді Ігоря Дідика. Шанси виступити на Олімпійських іграх мають наші легкоатлети (у тому числі екс-олімпієць Михайло Книш), веслярі, боксери (серед них є і дівчина - Олександра Сидоренко).

- Яку допомогу отримують потенційні олімпійці?

- Обласна влада платить їм щомісячну стипендію (в середньому - 1,5 тисячі гривень). Гроші перераховуються через наше відділення НОК. Ми також намагаємося по можливості посилати потенційних олімпійців на збори та змагання у випадку, якщо їм не вистачає фінансування з боку спорттовариства, спорткомітетів, облспортуправління.


Переглядів: 3677
Поширень: 0