Комітет правової роботи Студентського Парламенту Вінниччини став ініціатором круглого столу на тему «Чиста освіта», який відбувся 27 січня 2012 року та залучив до обговорення представників влади, профільних управлінь, профспілок, громадських організацій та студентів.

Корупції у Вищій школі не повинно бути! В Україні вона давно набула всебічної підтримки. Студентам до вподоби не вчитись і здавати заліки, а педагогам - отримувати платню за ненадані знання. Наразі це одне із найболючіших питань сучасної молоді та й країни загалом. Хто винний в появі корупції в Україні? Чи існують прояви хабарництва в країнах Європи? Чи ліквідує Україна корупцію назавжди? Які шляхи ліквідації проявів хабарництва у галузі освіти на Вінниччині? – саме ці питання та варіанти їх вирішення підіймалися студентами під час Круглого столу.

Саме студенти підняли це гостре питання сьогодення. Дане суспільне зібрання було організовано заради знаходження можливих шляхів вирішення даного питання. Наразі депутати СПВ працюють разом із юридичними клініками та вже створили розділ на сайті www.student.myvin.com.ua, на якому висвітлені основні моменти юридичної підтримки студентства.

Запрошений депутат обласної ради Сергій Кудлаєнко, який є викладачем у ВТЕІ КНТУ виділив у даній проблемі той факт, що є дві сторони – викладач та студент і потрібно боротися двобічно. Одним із запропонованих кроків може стати проведення таємного опитування серед студентської молоді міста та виявлення реальних шляхів вирішення проблеми корупції очима молоді.

«Адміністрація учбових закладів сама зацікавлена у захисті корупційного процесу. Мораль суспільства, психологічне усвідомлення гостроти проблеми – основний шлях її вирішення», - висловив свою думку Запорожан Андрій, заступник голови Федерації профспілок у Вінницькій області.

Депутат обласної ради, практикуючий юрист Юрій Македон запропонував в розрізі простого експерименту у кожному з ВУЗів оголосити акцію «Факультет без корупції», метою якої стало б переконати студентство, що ми, все ж таки, спроможні набувати знань без фінансових поштовхів та підтасовок.

Так, безперечно, за останні 20 років Україна зробила найбільший крок у боротьбі із корупцією – введення зовнішнього незалежного оцінювання, але чому ж він лише один, чому ми зупинилися лише на цьому? У міністерстві освіти та науки працює цілодобовий телефон довіри для студентів, які можуть повідомити туди про факти прояву корупції у своєму ВНЗ, але чи є він дієвим, коли відомо, що самі студенти не проти брати безпосередню участь у корупційному процесі?...

Важливим моментом у роботі круглого столу стала заява начальника відділу взаємодії із правоохоронними органами та оборонної роботи Юрія Володимировича Мельника про те, що незабаром у Вінниці буде проведено студентський форум «Молодь Вінниччини – проти корупції», за активної підтримки облдержадміністрації.

Наостанок, голова Студентського Парламенту Вінниччини Дмитро Слободянюк наголосив, що Студпарламент – це перший впевнений крок молоді на шляху вирішення цієї нагальної проблеми! Актуально не тільки для тих, хто зараз навчається, а ще й для наступних поколінь!

p.s. Як говорилось в промові одного з учасників круглого столу: «Нам в цій країні жити та навчати своїх дітей і від нас буде залежати, які ми їм створимо умови, що вкладемо в думку і як направимо їх по життю».


Переглядів: 4005
Поширень: 0