П’ятеро молодих українців представили нашу країну на міжнародному форумі у Цакхадзорі (Вірменія). Двоє з Дніпра, двоє зі Львову і золотою серединою стала наша вінничанка Світлана Ярова, учасниця проекту Олександра Капітана - «Нова генерація».

Світлана й запам’яталась учасникам форуму найбільше. Щира українська душа не залишила байдужими ні чехів, ні грузинів, ні вірменів . Українських традицій тепер знають також в Албанії та Швеції. Саме ці країни стали учасниками міжнародного обміну присвяченого соціальному різноманіттю.

Дискусії на тему соціального, культурного, релігійного та біологічного різноманіття обговорювали 24 представника з шести країн світу. На сесіях соціального різноманіття, шукали варіанти вирішення проблем расової дискримінації, ксенофобії, забобонів, стереотипів і всіх видів дискримінації. Як на особистому так і загальнодержавному рівні. Змістовні пропозиції з цього приводу виражав хлопець зі Львову.

- Так склалась доля, що Микола незрячий з дитинства і при своєму зрості в 140 см. він займає активну громадську позицію, багато подорожує і навіть очолює Львівський інститут українських студій. В них маса цікавих проектів в яких вінничани могли б взяти участь. Ми вже запланували візит Миколи до Вінниці, щоб детально обговорити подальшу співпрацю, - зауважила Світлана Ярова, - якщо людина з такими вадами наполегливо і впевнено досягає успіху у житті, то що вже говорити нам, абсолютно здоровим людям.

Для всіх людей і особливо молоді важливо розуміти, що ми живемо в різноманітному суспільстві і речі, які відрізняють нас не є перешкодою, а, навпаки, перевагою.

На форумі важливо було пізнати культуру один одного, дізнатись про національні традиції та культурні цінності. На презентації українського культурного різноманіття наша Світлана організувала ціле весілля зі старовинними українськими традиціями. Завдяки голові Вінницької обласної Ради, майже вся українська делегація була в національних костюмах привезених з Вінниці. Співали весільних пісень, виконували обряди, в українських традиціях накрили стіл (огірочки, сальце медовуха…). Зустрічали, а згодом і частували, гостей на весіллі запашним вінницьким короваєм, який для поїздки надала депутат обласної Ради Наталія Гетце.

- Саме коровай і надихнув мене на те щоб серед вірменських гір розгорнути українське весілля – зізнається Світлана, - загалом програмою було передбачено, що учасники форуму на тиждень стануть вегетаріанцями, але встояти перед українським салом не зміг ніхто.

Так як серед учасників форуму були: православні, католики, мусульмани і навіть прихильники буддизму, обговорення питання релігійного різноманіття також було достатньо гарячим. В рамках сесії було здійснено візит до храму в Цахкадзорі, а для того щоб глибше пізнати релігію країни, що першою прийняла християнство, члени української делегації вирушили до резиденції архієпископа Вірменії Ечміадзін в Еревані та відвідали храм Ахтамар, що височіє над гірським озером Севан.

Природа у Вірменії дуже різноманітна, в основному гірська місцевість і гірничо - добувні роботи ведуться дуже активно, найчастіше зустрічається туф, камінь, з якого зведено більшість будівель в країні. По кольору туфу на будівлі можна було визначити термін з часу будівництва.

28-го травня, на День першої республіки Вірменії, було запланований візит до Єревану. В столиці гостей вразили старовинні пам‘ятки культури поряд з новітніми, креативними скульптурами. Відбулась цікава зустріч в інституті мистецтва Нарагатці, організації, яка активно веде просвітницьку роботу з дітьми постраждалими від геноциду та воєнних дій на території Нагірного Карабаху.

Представниця Поділля серед Вірменських гір розгорнула весілля

З цього приводу між українцями та вірменами виник тісний діалог. Зародився проект яким молодь України прагнетиме допомогти вірменам повернути національну візитівку країни – гору Арарат, яка вже близько 100 років знаходиться на території Туреччини.

Окрім цього Вінниччина активно почала співпрацювати з національною молодіжною організацією Federation of Youth Clubs of Armenia (FYCA) та веде переговори з приводу вступу Спілки молодіжних організацій Вінниччини до міжнародної Європейської організації Youth and Environment Europe (YEE) і вже навіть заплановано візит члена правління YEE до Вінниці в липні цього року.

- Загалом поїздка виявилась дуже корисною і результативною. Це чудово, що Олександр Капітан зініціював створення системи молодіжних міжнародних обмінів за допомогою яких активні та ініціативні молоді люди отримають унікальні знання та досвід, у сфері молодіжної політики і можуть згодом реалізовувати ці знання на території Вінниччини. Це чудова нагода заявити про себе для кожного молодого і активного, сама можливість отримати таку путівка у життя вже є неоціненною, – зазначила вінницька делегатка. – Також я вдячна голові обласної Ради Сергію Татусяку та депутату обласної Ради Наталії Гетце, за можливість достойно та цікаво представити Вінниччину.


Переглядів: 3795
Поширень: 0