ІІ виїзна сесія Студентського Парламенту Вінниччини

Гаряча літня пора не стала перешкодою молодим парламентаріям плідно попрацювати, адже попереду новий навчальний рік, який потребує нових сил, ідей, креативу, що є передумовою ефективної роботи консультативно-дорадчого органу. Ще більшою мотивацією для проведення виїзної сесії стала ідея І заступника голови СПВ Власюка Євгена провести дане зібрання на його малій Батьківщині – смт.Теплик. У літньому таборі відпочинку «Ровесник», де є всі умови як для відпочинку, так і для роботи –у цьому молоді депутати переконалися на всі 100% відсотків.

Отож, ІІ виїзна сесія, можна із впевненістю сказати, пройшла під егідою ідей формування стратегії розвитку Вінниччини-2020: депутатам СПВ випала унікальна нагода поринути у життя сільської громади.Молодь стала учасником практичного тренінгу суть якого полягала в опитуванні жителів села Стражгород (Теплицький р-н), у ході якого визначалась основна проблематика рідного села. Депутати СтудПарламенту стали свідками основи проблемсела, перейнялися основними проблемами, що турбують корінних жителів Стражгороду, поспілкувалися із сільським головою, фельдшером та сімейним лікарем ФАПу. Можна сказати, що люди були здивовані даною ініціативою:

ІІ виїзна сесія Студентського Парламенту Вінниччини

«Мені стало дивним те, що такі молоді, а вже переймаються проблемами села. Зазвичай у таку пору, перед виборами, до нас приходять агітатори, але рідко коли їх цікавить те, що нас турбує. Особисто мені сподобалась сама ідея формування стратегії розвитку мого рідного села, думаю, якщо це буде грамотно зроблено, то результат буде радувати!», - ділиться своїми враженнями жителька села Стражгород. Ну і, звичайно ж, не в усіх будинках реагували однозначно на дане опитування, адже зневіра народу – неблагоприємна тенденція сьогодення…

«Нажаль, на своєму шляху, під час опитування жителів села, ми зустрічалися із пасивністю, яка вказувала на те, що народ уже зневірився вірити у краще майбутнє. Основна помилка у міркуванні населення – формування стратегії розвитку полягає не в діях влади, а самої громади. Наша область – єдина в Україні, де творення майбутнього (мова іде про стратегію) розпочинається із сільської громади, а не із кабінетів чиновників. Актуальним буде вислів «Ми – творці майбутнього, і ніхто його не створить, окрім нас!». Думаю, що це може стати гаслом проекту «Стратегія розвитку Вінниччини-2020», - розповідає депутат СПВ Інна Масленчук.

Сергій Татусяк

Але основним завданням молодіжних лідерів стало формування стратегії розвитку села на найближчі роки, яку вони представили голові обласної Ради Сергію Пилиповичу Татусяку. Сергій Пилипович поділився із молоддю своїми враженнями від стратегії розвитку Стражгороду:

«Тільки спільними зусиллями ми обов`язково досягнемо мети у формуванні стратегії розвитку, але завжди потрібно пам’ятати про те, що найголовніша реформа – це реформа свідомості, розуміння того, чого ми прагнемо. Ви зробили сьогодні перший крок, ви змоделювали в якому напрямку нам рухатись, перед тим, як запустити механізм роботи з сільським населенням. Студентство має навчитись, активізуватись та допомогти своїм родичам, рідним, знайомим у розбудові рідного села», - наголосив голова обласної Ради.

Звичайно ж, СПВ не лише працював над стратегією регіону, а й мав різноманітні ігрові заняття, під час яких вирішувалось, яким чином буде працювати Парламент протягом навчального року, які завдання стоять на найближче півріччя.

«Мені сподобався теплий прийом Тепличчини, тут дійсно живуть добрі люди, які завжди раді гостям, я не жалкую про те, що долучилася до формування стратегії розвитку, це унікальна можливість, адже говорити про її формування можна роками, але практика – то зовсім інший рівень, що більше приваблює мою увагу. Ну і, як не згадати про ті вечори, проведені зі своїми колегами»,- розповідає депутат СПВ Монастирська Олена.

В останній робочий день до депутатів Студентського Парламенту Вінниччини завітав депутат обласної Ради – Микола Іванович Кучер, який надав фінансову допомогу у проведенні виїзної сесіїСтудПарламенту. Після практичного погляду на село, більшість молоді цікавило саме його погляд на розвиток села, вирішення проблем громади, залучення інвестицій, адже Микола Іванович відомий, як потужний менеджер у сільському господарстві.

«Ви провели гарну роботу. Я можу вас запевнити, що більшість проблем, які ви визначили – вони присутні у кожному селі. Тому окрім того, що потрібно змінювати свідомість людей та громади в цілому, необхідно приймати зміни на законодавчому рівні», - підкреслив Микола КУЧЕР.

Дмитро Слободянюк

На завершення 4 днів роботи в Теплицькому районі, своїми враженнями поділився голова Студентського Парламенту Вінниччини – Дмитро Слободянюк.

- Я радий, що посеред літа вдалось активізувати депутатів. Розумію, що у когось вступна кампанія, а хтось на морі, але нам вдалось знайти фінансову допомогу, час та бажання аби попрацювати на користь студентства, громади та Вінницької області, загалом. Ми постійно раді керівництву області, депутатам обласної Ради, головам громадських організацій, які слідкують за роботою Студентського Парламенту Вінниччини, які допомагають нам і прислухаються до нас. Те що ми витратили свій час сьогодні – це аванс у завтрашнє майбутнє. Вперше ми проводили виїзну сесію у м.Бар, сьогодні у Теплику, надалі обов’язково будуть інші міста нашої області. Такі практики зміцнюють колектив, а значить покращують результативну діяльність.



Переглядів: 7246
Поширень: 0