Семінар уже вдруге відбувається на території пострадянського простору і має на меті створення стабільної платформи для дискусій та обміну досвідом молодих експертів трьох держав - України, Білорусі та Росії.

Учасники семінару

Учасниками семінару стало більше сорока молодих фахівців у галузі політології, історії, міжнародних відносин, а також журналісти, представники неурядових громадських організацій члени дипломатичного молодіжного корпусу України, Росії та Білорусі. В обговоренні прийняла участь студентка Вінницького Національного технічного університету, заступник голови Студентського Парламенту Вінниччини- Тихонова Дарія.

Молодим експертам була надана чудова можливість продемонструвати свої дослідження та в форматі вільної дискусії обговорити актуальні проблеми міжнародних відносин, публічної дипломатії та інтеграційних процесів кожної з держав. Відрадно, що після оприлюднення результатів парламентських виборів в Україні, учасники задали тон дискусії у контексті виборчих розкладів оновленого парламенту. Цікавими та непересічними виявились погляди учасників Білорусі та Росії стосовно проходження ультраправої та комуністичної партії в український парламент.

Інтригуючим та професійним виявився і підбір досвідчених експертів, серед яких: відома російський політолог, історик, доктор політичних наук, кандидат філософських наук Оксана Гаман-Голутвіна, російський експерт в галузі інтеграційних процесів на території СНД, заступник завідувача історичного факультету МГУ ім. М.В. Ломоносова Олексій Власов, заступник директора Російського Інституту стратегічних досліджень Тамара Гузенкова, головний редактор газети «Известия» Володимир Мамонтов, директор Інституту міжнародних відносин Національного Авіаційного Університету (Київ), доктор філософії Алла Фоменко та ін. Модератором плідних дискусій виступив науковий співробітник українського відділу Інституту СНД Віталій Солонецький. Заступник директора Російського Інституту стратегічних досліджень Тамара Гузенкова

Уже з перших днів міжнародного семінару між молодими дипломатами розгорнулась широка дискусія навколо перспектив інтеграційних утворень на пострадянському просторі.

В ході семінару молоді експерти розглянули основні моделі співробітництва країн-членів СНД, України як асоційованого члена СНД, потенціал та можливості розвитку у майбутньому, а також проаналізували виклики та перспективи їх вирішення задля покращення діалогу Україна-Росія-Білорусь в рамках євразійської та європейської перспектив розвитку. Для учасників Дипломатичного семінару особливо важливим було уникнення політизації при дискусіях спільних історичних подій, політичних процесів, що відбуваються на пострадянському просторі, а також розвіяння міфів та формування повноцінного інформаційного простору задля якомога глибшого розуміння та співробітництва України-Росії-Білорусії.



Переглядів: 3988
Поширень: 0