У вересні цьогоріч ВНТУ відвідала директор Європейських олімпіад студентської першості світу з програмування АСМ-ІСРС, професор Технічного університету в Празі, Божена Маннова. Вона перевіряла рівень проведення ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування, як відбіркових змагань першості світу, а також технічне забезпечення та умови проведення світового півфіналу в університеті. Результати перевірки повністю задовольнили Божену. Але без відповіді залишилось питання щодо збільшення квоти південно-східного Європейського регіону у фіналі першості світу з 3-х до 4-х місць. Саме тут полягає головна суперечка між найсильнішими регіонами Європи: центральним — до якого належить Чехія, і південно-східним — де сьогодні домінує Україна. Отож, пані Божена і запросила до Праги помірятись силами команду ВНТУ, яка, до речі, була цього року у південно-східному регіоні лише восьмою.

У першій день вінничан запросили на фінал наукового конкурсу на кращий магістерський диплом Чехії та Словаччини, в якому брали участь 8 колишніх магістрів, більшість з яких вже стали аспірантами. Презентації дійсно були дуже цікавими, значна частина їх була присвячена створенню систем штучного інтелекту. Переможець з Чехії працював над проблемами динамічного розпізнавання пересувним роботом зорової інформації, необхідної для вибору маршруту руху. Друге місце отримав студент зі Словаччини, котрий створив цікавий 3-D сканер, що практично миттєво формував графічну 3-D модель сканованого ним об’єкту.

Найголовнішою подією стала олімпіада з програмування, у якій взяли участь 112 команд з дев’яти провідних університетів Чехії та Словаччини, а також і команда ВНТУ. Традиційно трохи «засидівшись» на старті, команда ВНТУ опинилась аж на 9-му місці. Але вже за півгодини вона не тільки впевнено розмістилась у першій трійці, але й періодично очолювала турнірну таблицю.

Отож, вінничани посіли друге місце, розв’язавши однакову кількість задач з чемпіоном Чехії та Словаччини, і лише трохи поступившись йому за часом. Усі інші команди розв’язали меншу кількість задач.

команда ВНТУ

Команда ВНТУ достойно представила південно-східний Європейський регіон, додавши аргументів на користь збільшення квоти нашому регіону у світовому фіналі.

Але українці були для чехів і словаків у першу чергу не суперниками, а щирими друзями. Прийом господарів змагань був дуже теплим і залишив найприємніші спогади. А крім змагань були також і прогулянки Прагою, чарівність якої також назавжди залишиться у спогадах вінницьких студентів…



Переглядів: 3637
Поширень: 0