Фонд народонаселення ООН зібрав молодь з усього світу аби почути офіційну позицію «гарячих» юних сердець щодо глобальних проблем розвитку людства, а особливо молодіжних питань. Ця подія мала не меті цілком зріле та актуальне завдання – сформувати рекомендації для найбільш оптимальної, ефективної та продуктивної життєдіяльності молоді на планеті Земля. На основі всього спектру думок представників «покоління пепсі» було сформовано загальну резолюцію форуму, яка, маючи статус офіційного документа, вплине на політику розвитку світу та створення стабільних умов життя для сімох мільярдів жителів блакитної планети.

Учасники міжнародного форуму ООН

Подібні консультативні заходи та тематичні конференції ООН проводить систематично та на високому рівні – залучаючи до «мозкового штурму» найбільші інтелекти світу, а також досліджуючи потреби різних соціальних груп. Мета цієї роботи - розробка ефективної стратегії, що дозволить гармонійно та всебічно розвиватись кожній країні світу після 2014 року.

Глобальний молодіжний форум зібрав молодіжних лідерів, представників молодіжних рад та парламентів, представників урядів, громадських організацій та приватного сектору, а також представників міжнародних організацій та інституцій - фонду народонаселення ООН, Світового банку, Міжнародної організації праці, Всесвітньої організації охорони здоров’я та інших. Україну на форумі представляв вінничанин Максим Мендусь. Молодий громадський активіст розповів про те, як він пройшов конкурсний відбір для участі у форумі, про своє перебування на Балі, про враження від рівня організації та особистий безцінний досвід спілкування з молодими людьми з усіх куточків світу.

Учасники міжнародного форуму ООН

- Максиме, розкажи, будь-ласка, в чому унікальність цього заходу? В чому специфіка формату та змісту форуму і які глобальні питання обговорювала молодь?

- Основний меседж заходу полягав у тому, що сьогодні 43% населення планети - це молоді люди віком до 25 років і вони повинні зараз сказати, яким вони бачать своє майбутнє.

Перше, на що я звернув увагу - це те, що організатори не намагались навчати учасників форуму, як це зазвичай буває на схожих заходах. Не було ніяких тренінгів і семінарів, молодь просто хотіли почути!

Формат роботи був зрозумілий та ефективний - спочатку на пленарних засіданнях фахівці із визначених питань доносили основну інформацію учасникам, визначаючи, таким чином, поточну ситуацію, акцентували увагу на проблемах та їх першопричинах. Потім ми ділились на групи по 20-30 чоловік, де вже в форматі дискусії вирішували, які бар’єри потрібно долати, а головне - якими методами. Кожна дискусія в групі завершувавсь формуванням конкретних рекомендацій, які і були внесені до декларації Глобального молодіжного форуму.

Основними питаннями для обговорення було визначено здоров’я, освіту, достойне працевлаштування, права, а також лідерство та самореалізацію молоді.

Міжнародний форум ООН на острові Балі

- Які ідеї ти відстоював під час роботи в групах? Які конструктивні ініціативи були запропоновані тобою?

- Особисто для мене ключовими були питання гідної роботи та можливості самореалізації активної молоді. Проблеми з працевлаштуванням актуальні не лише для України та країн третього світу, навіть розвинені європейські держави не можуть повною мірою забезпечити гідним робочим місцем молодих людей. Сьогодні чотири з десяти безробітних в світі – це молоді люди віком до 25 років. Звичайно багато відповідальності у цьому контексті несуть уряди країн. Але в результаті групової дискусії було визначено, що одним з основних «каменів спотикання» є рівень освіти здобутої у вищих навчальних закладах, який часто не відповідає вимогам роботодавця. Вирішенням цієї проблеми учасники форуму визнали в удосконаленні існуючої системи освіти та розвиток неформальних форм освіти. Для прикладу ефективності цієї ідеї, представник з Німеччини презентував альтернативну систему освіти – курси, понад 80% випускників яких, змогли знайти достойну роботу.

Особисто я звернув увагу групи на перспективність молодіжного підприємництва, адже це могло б стати достойною альтернативою для молоді. Але для цього також потрібні комфортні умови, які повинні забезпечити уряди країн.

Міжнародний форум ООН на острові Балі

Цікавим було обговорення питань лідерства та конструктивної участі молоді в процесах державотворення. Уряди повинні перебувати у рівноправному партнерстві з молоддю – констатували учасники форуму. Для цього потрібно, перш за все, інвестувати у нарощування потенціалу молодих людей і надавати їм можливість брати участь у всіх етапах прийняття рішень. Таким чином, основною рекомендацією стало створення державних стратегічних проектів і програм, які могли б залучати активну молодь. В процесі обговорення теми, я нагадав учасникам форуму, що, нажаль, більшості урядів не вигідно мати активний молодіжний сектор. Для подолання цього бар’єру було запропоновано привернути увагу міжнародних організацій та приватного сектору, які б могли забезпечити підтримку молодіжних проектів на різних рівнях.

- Звідки ти дізнався про форум? Чому вирішив подати заявку для участі?

- Про форум я дізнався з офіційної сторінки проекту Олександра Капітана «Нова генерація» в соціальній мережі «ВКонтакті». Ідея подати заявку виникла закономірно, адже це унікальний захід, який проводиться раз на покоління. Далеко не кожній молодій людині випадає шанс бути корисним міжнародній спільноті та можливість впливати на процеси, які відбуваються в світі. Тому я вирішив, що не можу залишитися осторонь і маю хоча б спробувати долучитись до цього заходу.

- Які запитання були в аплікаційній формі і на якій мові?

- Аплікаційна форма складалась з кількох блоків – насамперед потрібно було вказати інформацію про громадську організацію, яку я представляю, також розповісти про досвід роботи у молодіжній сфері, вказати конкретні результати моєї роботи, чим я можу бути корисний для форуму і обґрунтувати мотивацію участі у заході. Анкета була повністю на англійській мові.

- Як ти дізнався, що пройшов відбір?

- За два тижні до заходу, мені зателефонували представники фонду народонаселення ООН, та повідомили, що організатори відібрали мене для участі у форумі.

- Яким був рівень організації заходу? Чи довелось тобі докладати власні кошти, щоб взяти участь в форумі?

- Рівень організації був надзвичайно високий. Проживали ми на території туристичної зони «Нуса-Дуа» – це популярний серед європейських міністрів центр відпочинку. Готель в якому ми зупинились - «Меліа Балі» - просто вражаючий. Неподалік від готелю знаходився бізнес-центр, в якому відбувались усі заходи форуму. До речі, такі продумані зручності в туристичній інфраструктурі Балі – результат того, що з 1969 року ООН фінансує програму розвитку туризму на острові.

Харчування було триразове, снідали ми в готелі, а обід та вечерю забезпечували організатори. Частували нас традиційною місцевою кухнею, яка включає переважно рис, морські продукти, овочі та фрукти.

Всі витрати пов\'язані з проїздом, харчуванням та проживанням відшкодовували організатори. Також, вони взяли на себе всі організаційні питання щодо перельоту та оформлення документів, я лише оформив візу для перебування в Індонезії.

- Чи всі учасники форуму досконало володіли англійською?

- Були учасники, які взагалі не знали англійської мови, тому організатори передбачили послуги перекладачів та спеціальні пристрої на пленарних засіданнях, а під час групових дискусій були сформовані групи з учасників, які спілкувались на іспанській, французькій та арабській мовах.

- З ким з учасників та організаторів ти спілкувався найбільше? З ким підтримуєш зв’язки по поверненні?

- Найбільше я спілкувався з учасниками зі Швейцарії, Швеції та Литви. Більшість часу за межами форуму проводив з ними. Я можу з впевненістю сказати, що знайшов на Балі нових гарних друзів. Ми навіть зараз не можемо заспокоїтись і обговорюємо наші фантастичні враження в соцмережах.

- Що знає сучасна іноземна молодь про Україну?

- Іноземна молодь, особливо активна європейська молодь, знає про Україну досить багато. Звичайно, всі чули про Андрія Шевченка, братів Кличко, Чорнобиль, а ще знають про гострі політичні баталії в українському парламенті. З Амстердама в Денпасар я летів поряд з представником молодіжної ради Англії і він задав мені дуже багато питань щодо суперечностей в українській політиці, особливо його цікавила тема помаранчевої революції та ув\'язнення Юлії Тимошенко. Чемпіонат з футболу Євро-2012, в свою чергу, також дав потужний імпульс для того, щоб Україною стали цікавитись більше.

- Чи була організована культурна програма? Що вдалося побачити на Балі?

- В перший день форуму організатори влаштували урочистий вечір. Щоб познайомити та здружити учасників вони влаштували дуже цікавий творчий інтерактив - кожному запропонували заграти на національних музичних інструментах. Коли ми намагались видавати звуки поодинці то виходила незрозуміла какофонія, а от коли, ми грали всі разом - було реально круто! Таким оригінальним способом організатори намагались навчити нас, що лише спільними зусиллями досягається найкращий результат.

Організатори форуму влаштували урочистий вечір для його учасників

Нажаль, в зв’язку з напруженим графіком форуму, не вдалося повною мірою насолодитися перебуванням на острові. Втім, в останній день мені вдалось відвідати стародавній балійський храм і парк, де дуже багато мавп, а також казковий пляж в поселені Кута. Та головна цінність, яку я побачив на острові Балі - це доброзичливі, привітні та гостинні люди.

На завершальну вечірку форуму завітав відомий виконавець та продюсер Тімбаленд, який привітав нас з прекрасно-виконаною великою та важливою роботою.

Стародавній балійський храм і парк, який відвідав Максим на острові Балі

- Максиме, підсумовуючи усе сказане, яким на твою думку був основний меседж глобального молодіжного форуму?

- У сучасному динамічному світі молодим людям важко достукатися до політиків, урядовців, державних діячів, адже молодіжні питання не є першочерговими у більшості країн світу. Я переконаний, що лише небайдужій молоді під силу сфокусувати увагу держав на актуальних молодіжних питаннях. Тому сьогодні потрібно поставити права молоді в центрі суспільного розвитку, щоб молоді люди вже зараз почали будувати майбутнє в якому вони житимуть завтра.



Переглядів: 5564
Поширень: 0