У ВНТУ відбувся півфінал студентської командної першості світу з програмування АСМ-ІСРС

До Вінниці прибули 42 команди, зокрема 35 кращих українських команд з тих 600, що стартували у першому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади, 6 команд з Туреччини та команда Молдови.

У ВНТУ відбувся півфінал студентської командної першості світу з програмування АСМ-ІСРС

Загальна кількість команд, що змагались у півфіналі, сягнула 79, оскільки з використанням Інтернет світовий півфінал проводився паралельно на двох майданчиках: у Вінниці та в Бухаресті (Румунія). У Бухарестському політехнічному університеті зібрались 37 команд з Румунії, Болгарії, Сербії та Македонії. Отож, у півфіналі першості світу взяли участь студенти із 7 країн Південно-Східної Європи.

Перші 10 місць розподілились так:

Місце
Університет
Команда
Країна
Задачі
Бали
1
Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна
Sobolev Team
Україна
9
1172
2
Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
BZ Flags
Україна
8
796
3
Таврійський національний університет ім. В.І.Вернадського
Phantom Menace
Україна
7
728
4
Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова
ONU 1 2/3
Україна
7
907
5
Бухарестський університет
Unibuc_BigDawgs
Unibuc_BigDawgs
7
918
6
Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
Frogs
Україна
7
919
7
Вінницький національний технічний університет
VNTU [wRabbits]
Україна
7
1184
8
Київський національний університет ім. Тараса Шевченка
Unicon
Україна
7
1322
9
Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова
ONU_Antananarivu
Україна
7
1402
10
Львівський національний університет ім. І. Франка
LNU Penguins
Україна
6
621

Чемпіоном України і світового півфіналу стала команда SobolevTeam Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна (Віталій Ярко, Дмитро і Євген Соболєви, тренер Григорій Жолткевич), яка розв’язала 9 задач.

Срібні медалі отримали команда BZFlags Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка (Роман Єдемський, Андрій Максай, Ярослав Твердохліб, тренер Віталій Бондаренко), котра розв’язала 8 задач,іPhantomMenaceТаврійського національного університету ім. В.І.Вернадського (Євген Дергачов, ІбрагімІсмаілов, Олександр Ляшко, тренер Олександр Козлов), що, як й інші 6 команд, розв’язала 7 задач, але показала при цьому кращий час.

Ці три команди у червні наступного року представлятимуть Україну на світовому фіналі в Єкатеринбурзі (Російська Федерація).

По 7 задач розв’язали й усі три бронзові призери Всеукраїнської олімпіади: команди ONU 1 2/3Frogs Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка і VNTU [wRabbits] Вінницького національного технічного університету.

Зауважимо, що команди BZFlags і SobolevTeam вже представляли Україну у світовому фіналі сезону 2012 -2013 рр., який відбувся наприкінці червня у Санкт-Петербурзі (Російська Федерація). До того ж BZFlags вибороли у світовому фіналі срібні медалі (7 місце), а харків’яни були тридцять сьомими. Але нині вихованці Каразінського університету випередили киян. Отож, є підстави сподіватися на два комплекти медалей з Єкатеринбурга.

Не можна не відзначити і команду ONU_Antananarivu Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова,яка також з 7 задачами посіла 8 місце. Унікальність команди у тому, що до складу її входять лише дівчата — Тетяна Романова, Анна і Софія Кац. Здається, у світі немає іншої дівочої команди, яка б демонструвала такі ж високі результати.

Кращі команди Бухарестського сайту посіли у світовому півфіналі 5 місце (Бухарестський університет), 11 місце (Бухарестська політехніка) та 14 місце (Софійський університет).

У ВНТУ відбувся півфінал студентської командної першості світу з програмування АСМ-ІСРС

Студентська командна першість світу АСМ з програмування (http://cm.baylor.edu) є наймасовішою та найпопулярнішою всесвітньою студентською олімпіадою, у попередніх етапах якої на рівні національних першостей та університетських змагань беруть участь понад 200 тис. команд з близько десяти тисяч університетів 120 країн світу. Результати цих змагань формують імідж країн, демонструючи їх потенціал не тільки у використанні, але й у розробці новітніх інформаційних технологій. Під час змагань студенти мають не тільки написати програмний код, але, перш за все, у стресових умовах обмеженого часу і обчислювальних ресурсів (на команду з трьох студентів надається один комп’ютер), організувати ефективну командну роботу, щоб створити оптимальні алгоритми для вирішення поставлених проблем, що вимагає найвищого рівня знань як з програмування, так і з обчислювальної математики, статистики, штучного інтелекту та інших фундаментальних наук інформатики.

В Україні саме Вінницький національний технічний університет з 2001 року започаткував проведення студентської олімпіади за правилами АСМ-ІСРС. За 13 років кількість учасників Всеукраїнської олімпіади зросла з 68 до 640 команд (близько 2 тисяч студентів); для проведення олімпіади в Україні створена мережа з 35 базових університетів (зазвичай кожна Всеукраїнська олімпіада проводиться одним базовим університетом), створено систему підготовки студентів з літньою і зимовою школами з програмування; українські студенти двічі виборювали золоті, срібні і бронзові медалі першості світу, Сьогодні Україна посідає п’яте місце у світовому рейтингу Топкодера, а до 50 кращих університетів світу входять 5 українських ВНЗ, включаючи й Вінницький національний технічний університет, команди якого двічі входили у світовому фіналі до 40 кращих команд світу, а його випускники проходять стажування і успішно працюють у таких всесвітньо відомих компаніях, як Google, Facebook, Microsoft, IBM та інші.

Завдяки саме цим успіхам у 2011 р. оргкомітет студентської першості світу надав ВНТУ почесне право проведення світового півфіналу.

Зауважимо, що хоча метою олімпіади є визначення найсильніших студентів-програмістів, її місією є розширення кола студентів, готових самостійно займатись підвищенням рівня своєї кваліфікації, залучення до занять програмуванням найширшого кола української молоді, створення системи підготовки програмістів «протягом усього життя» (LifelongLearning) — зі школи через університет до підприємства.

Змагання пройшли на високому організаційному рівні. Усі заплановані заходи виконувались вчасно і достатньо якісно. Підтримку олімпіаді надали такі поважні компанії, як Facebook, Яндекс, Microsoft, BMS Consulting,SysIQ, S&T, CDM, Datagroup, ABBYY, Міратех, Навігатор, WinInteractive, Всеукраїнська асоціація «Інформаційна безпека та інформаційні технології», Редакція Моя Вінниця, SoftUkraine, ITExpert, Комп’ютерні вісті.

Для учасників півфіналу організували екскурсію Вінницею з відвіданням Національного музею-садиби Миколи Пирогова і ставки Гітлера «Вервольф», олімпійці побували у художньому музеї ВНТУ, взяли участь у спортивних змаганнях з боулінгу у торговельно-розважальному центрі «Мегамолл». Для іноземних команд була екскурсія до столиці України. Урочисте закриття півфіналу першості світу і фіналу Всеукраїнської олімпіади відбулось у ресторані «Вечорниці».

Шість перших команд півфіналу та три кращі іноземні команди отримали цінні призи, кожен з іноземних учасників отримав сувенір на згадку про Україну.

Велику організаційну допомогу надав співорганізатор змагань – ТОВ «Арт-мастер» і Всеукраїнський благодійний фонд «Асоціація підтримки та розвитку інформаційних технологій».

Представники усіх команд, зокрема й іноземних, висловили подяку за дуже високий рівень організації змагань.

 Організатори Олімпіади:

У ВНТУ відбувся півфінал студентської командної першості світу з програмування АСМ-ІСРС



Переглядів: 5366
Поширень: 0