Впродовж трьох днів – з 21 по 23 травня учасники конструювали радіоелектронні пристрої, проектували друковані вузли, демонстрували прилади – генерували винаходи та вражали знаннями теорії досвідчених представників журі та оргкомітету.

- Ідея проведення цієї олімпіади належить голові випускової циклової комісії «Радіотехніка» Вінницького технічного коледжу кандидату технічних наук Сергію Цирульнику. І престиж радіоелектронних спеціальностей піднімаємо, і практичну користь демонструємо. Адже наші студенти, навчаючись конструювати, створювати прилади (підсилювачі, генератори, джерела живлення) створюють діючі моделі для виконання лабораторних робіт і для повсякденного користування, - розповіла завідувач радіотехнічним відділенням коледжу Валентина Вернигора.

Олімпіада складалась із трьох конкурсів і теоретичного туру. Перший - конкурс з конструювання та технології виготовлення радіоелектронного пристрою. Учасник по заданій електричній схемі мав виконати трасування плати у програмному середовищі, виконати монтаж схеми і продемонструвати її працездатність. Другий - конкурс на проектування друкованого вузла. І третій - конкурс технічної творчості. Учасники вдома виконали генератор сигналів.

Члени журі перевірили всі прилади на відповідність заданим параметрам, учасники також знайомили їх із схемотехнічними рішеннями під час захисту своїх робіт.

Всеукраїнська олімпіада проходить вже вчетверте. Розпочавшись із Вінниці, естафету прийняв Миколаїв, наступного року - м. Сміла Черкаської області. Вінничани ж за цей час «зросли» і вибороли право приймати у себе IV Всеукраїнську олімпіаду.

В оргкомітеті констатують, що, на жаль, цьогоріч не приїхали команди із Криму та міста Антрацит (Луганська область), Чернівців, Полтавщини, Харкова. Корективи внесли події у країні. Втім, і цьогоріч результати робіт учасників були доволі цікавими.

- Оцінювались ідеї, конструктивне виконання, варіанти використання та результати випробувань на відповідність заданим параметрам. Свої вироби студенти можуть використовувати під час виконання лабораторних робіт, - поділився Сергій Цирульник.

Перше місце виборола команда технічного коледжу Тернопільського державного технічного університету ім. І. Пулюя, друге місце посіла команда Вінницького технічного коледжу, третє – команда з Івано-Франківська.

Спектр, де студенти застосовуватимуть свої знання наразі досить широкий. Фахівці із радіоелектроніки потрібні і для телекомунікаційної галузі, і для обслуговування сучасного медобладнання, в авіабудуванні, зв\'язку. Без них не обійтись навіть при виготовленні паспортів та водійських посвідчень із мікрочіпами.



Переглядів: 3626
Поширень: 0