3 листопада розпочався навчальний рік в Донецькому національному університеті, який через військові дії на Сході України переїхав до Вінниці. Урочисті збори проходили в актовій залі приміщення колишнього заводу «Кристал», де розташується університет. На цей непересічний для Вінниці захід до вишу прибули Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, голова Вінницької облдержадміністрації Анатолій Олійник та в.о. міського голови Сергій Моргунов.

У Вінниці стартував навчальний рік в Донецькому національному університеті

Підготовка до початку навчального року на новому місті тривала менше місяця. І вже з листопада університет розпочинає працювати. Спочатку це буде дистанційне навчання, а вже за кілька місяців студенти розпочнуть відвідувати пари в звичайному режимі. За словами ректора Романа Гринюка, до Вінниці переїхало майже 70% викладачів та близько 60% студентів. «Дуже приємно, що це невелике місто, націлене на європейські стандарти, нас гостинно прийняло і надалі активно підтримує, - говорить Роман Гринюк. – Перші два місяці робота буде тривати в дистанційному форматі. Потім будемо запрошувати студентів по курсах. Почнемо з 1-го курсу».

Роман Гринюк

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, який приїхав особисто привітати студентів та викладачів цього вишу із початком навчального року, сказав, що влада буде всіляко підтримувати цей університет. Також Міністр повідомив, що готовий особисто долучитись до викладацького колективу ДонНУ і, якщо його запросять, він готовий стати професором Донецького університету у Вінниці. Окрім цього Сергій Квіт переконаний, що на подільській землі університет успішно продовжить свою славну історію і традиції: «На жаль, так сталось, що наш Донецьк окупований російською армією і терористами. Я не знаю, чи зможуть наші сусіди відмитись від такої ганьби. Але є факт. Тому виникла необхідність перенесення університету до Вінниці і найкращі традиції Донецького національного університету будуть продовжуватись вже у цьому місті. Це дуже успішне місто. Воно дуже добре звучить в контексті сучасної України і тих змін, які відбуваються і які далі будуть відбуватись у нашій державі».

У Вінниці стартував навчальний рік в Донецькому національному університеті

«За досить короткий проміжок часу, фактично за місяць, нам вдалось спільними зусиллями зробити все, щоб навчальний процес у цьому університеті розпочався. Я уявляю, наскільки Вам важко. Тяжко виїхати з своєї землі, тяжко підлаштовуватись під нові умови, і завдання всіх гілок влади максимально сприяти тому, щоб Ви могли тут облаштуватись, щоб Ви почувались тут, як вдома, я б дуже цього хотів, - сказав в.о. міського голови Сергій Моргунов. – І хочу запевнити, що ми, звичайно, докладемо максимум зусиль для того, щоб вам тут було легше і вчитись, і жити, і працювати».

«Я хотів би насамперед запевнити Вас, що сьогодні Вінниччина являється в центрі України тією територією, де свято бережуть мир, де працюють на перспективу, де шанують усіх, хто ціною своїх життів примножували славу українського народу, - сказав голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник. – І я переконаний, що і студенти, і викладацький склад Донецького національного університету будуть у Вінниці відчувати себе комфортно. Ми, влада будемо робити все для того, щоб це так і відбулось».



Переглядів: 11075
Поширень: 0