Напередодні міжнародного Дня студента Вінницька молодіжна рада провела опитування для того, щоб з’ясувати, які проблеми існують в іногородніх студентів вінницьких вишів. З цієї нагоди сьогодні у міській раді відбулася зустріч зі студентами, які навчаються у Вінниці, але є родом з Судана, Ізраїля, Еквадора, Крима, Донецька тощо.

На сьогоднішній день у Вінниці діє 26 вищих навчальних закладів, у яких навчається 39 тисяч 640 студентів, з них 2090 – з інших країн. Для того, щоб дізнатися, з якими проблемами зіштовхуються іногородні студенти, у Вінниці було проведено спеціальне опитування молодих людей. Це юнаки та дівчата, які приїздять навчатися до нашого міста з сіл, районів, інших міст, областей, люди, які змушені були переїхати у Вінницю зі Сходу та Криму, а також іноземні студенти. В опитуванні взяли участь всі вищі навчальні заклади міста.

Молодь міста провела опитування, яке показало, що іногороднім студентам комфортно у Вінниці «День студента має нагадати молодим людям про необхідність захисту своїх прав, в тому числі на освіту, достойне життя та майбутнє. 2014 рік є одним з драматичних періодів в історії новітньої України. Зрозуміло, що ці події відображаються й на молодих людях. Сьогодні ми зібралися, щоб обговорити важливі аспекти життя наших студентів, а саме, адаптації, інтеграції в нашу міську територіальну громаду. Щодо студентів з інших країн, то позиція влади полягає в тому, що всі люди рівні не залежно від кольору шкіри, статі, релігійних поглядів, політичних переконань, – всі є повноправними громадянами, які мають рівні права та обов’язки. Щодо студентів, які змушені переселитися у Вінницю, то ми вже проводимо велику роботу, щоб допомогти вам створити нормальні умови для нормального проживання та навчання у місті. У цьому відношенні ми працюємо зі структурами Європейського Союзу, намагаємося брати участь у грантових програмах», – сказав заступник міського голоси Андрій Рева.

Керуюча справами Вінницької молодіжної ради Марина Олексієнко повідомила результати опитування: «Нас цікавило питання, чи виникають конфлікти в студентському колективі через те, що вони не народилися у Вінниці, а є її гостями. Ми були раді отриманим результатам, адже у 88% ніяких конфліктів не виникає і це означає, що місто Вінниця є дуже привітним до студентів з інших областей, міст та країн. Також нас цікавило питання, чи комфортно їм навчатися у місті і 88% відповіли «так». 68% опитаних студентів відповіли ствердно на запитання, чи планують вони залишитися в місті після закінчення навчання і лише 32% по тих чи інших причинах будуть покидати наше місто після того, як завершиться навчання. Ми зробили висновок, що, в принципі, іногородні студенти добре адаптуються в нашому місті. Від себе, як представника молодіжної ради, можу запевнити, що ми робитимемо все можливе для адаптації іногородніх студентів у нашому місті та залучатимемо їх до студентських ініціатив».

Молодь міста провела опитування, яке показало, що іногороднім студентам комфортно у Вінниці Також на зустрічі ділилися враженнями про місто. Студент 3 курсу Вінницького національного медичного університету Тамімі Мадж Самер родом з Ізраїля навчається у Вінниці вже четвертий рік. «Вінниця – комфортне, сучасне гарне, місто. А викладачі медичного університету мають дуже високий професійний рівень».

Юлія Пазинич навчалася у Кримському медичному університеті чотири роки. Але цьогоріч у зв’язку з подіями в країні вона переїхала до Вінниці і з 1 вересня продовжила навчання у нашому місті. «Коли я приймала рішення переїздити, я трохи переймалася, адже колектив у групі вже сформований та й у місті я жодного разу ще не була. Але Вінниця прийняла мене дуже добре, місто вразило зеленню, квітами, чистими вулицями. Я була у багатьох містах України, але тут люди найприємніші. Дуже красивий університет, він величезний та гарний. Нас забезпечили гуртожитком, ми отримуємо стипендію. У групі студенти прийняли дуже добре. Вони цікавилися чи потрібна допомога, і з радістю її надавали».

Начальник відділу молоді та туризму міської ради Юлія Мончак повідомила студентам, що 17 листопада у Вінниці відбудеться Фінал КВН серед студентів та гра з пейнтболу. А також нагадала, що в.о. Сергій Моргунов зробив подарунок студентам: безкоштовний проїзд у міському електротранспорті 17 листопада для студентів денної форми навчання за наявності студентських квитків.



Переглядів: 4763
Поширень: 0