Згідно вже усталеної традиції, сьомий рік поспіль в стінах Вінницького національного технічного університету, пройшов фестиваль інтелектуальних ігор «Баюнале», присвячений Дню української писемності та мови (ініційований вінницьким обласним об’єднанням ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка). Впродовж 8-9 листопада в інтелектуальних баталіях фестивалю взяли участь 40 команд, які представляли Київ, Донецьк, Вінницю, Львів, Чернівці, Тернопіль, Рівне, Івано-Франківськ, Одесу, Хмельницький, Умань.

Почин був зроблений спеціальним кіно туром від Сергія Штельмаха, на короткій дистанції у п\'ятнадцять запитань перемогу святкувала вінницька команда «Пінта», це й недивно бо в її складі грають гравці, що самі кілька разів проводили синхронний турнір «Кубок Голівуда» і є неабиякими знавцями даної тематики.

Турнір по брейн-рингу виграла команда «Номер 6» (Донецьк), яка в надзвичайно напруженій боротьбі здолала «5-й елемент» з Чернівців з рахунком 4:3.

У ВНТУ відбувся фестиваль інтелектуальних ігор "Баюнале"

 Найдовше в суботній вечір тривали змагання з ерудит-тріо, де найліпшими стали «"Єноти-гугеноти" (частина команди «Номер 6»).

Приємною несподіванкою стала перемога студентської команди «Жовтий корпус» в турнірі з відео-реалій, вона змогла випередити досвідчені дорослі команди.

 В головному змаганні фестивалю – турнірі по «Що? Де? Коли?» «Всесвіт українського слова» (дистанція в 84 ігрові запитання» трійка призерів має такий вигляд:

1.      «Номер 6» (Донецьк) – 56 правильних відповідей

2.      «П е р е у ч е т ъ» (Рівне) – 54

3.      «Тануна Х» (Львів) – 53

Чимало цікавих фактів дізнались про українську культуру, традиції та звичаї й загалом про здобутки людства учасники фестивалю. Наприклад, те, що після похорону Тараса Шевченка, повернувшись додому Микола Некрасов записав вірш «На смерть Шевченка». З обережності він розірвав аркуш і зберіг лише його частину з НИМИ, повідомляє біограф російського поета Якушкін. Тож треба назвати ЇХ. Виявляється ВОНИ – це рими. Саме по них Некрасову було згодом легко відтворити у весь вірш.

У ВНТУ відбувся фестиваль інтелектуальних ігор "Баюнале"

Або як український народ іронічно зауважив: родився без НЕЇ, так і вмру без НИХ. Командам не просто треба було здогадатись про що ж іде мова, а ще й навести вислів де фігурують ВОНИ античного мислителя (Піфагорові штани).

В студентському заліку трійка призерів у підсумку набула такого вигляду:

1. «Жовтий корпус» (Київський національний університет ім. Тараса. Шевченка)

2. «CSS» (Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова)

3. «Фортуна» (Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ)

Ці команди отримали символічні відзнаки «Граніт науки» від Вінницької федерації інтелектуально-спортивних ігор та призи від Студентського профкому ВНТУ.

У ВНТУ відбувся фестиваль інтелектуальних ігор "Баюнале"

Абсолютним переможцем фестивалю стала команда "Номер 6" (Донецьк) яка отримала головний приз – статуетку Кота Баюна, перед цим вигравали тричі поспіль львівські команди, цього року представники сходу України продемонстрували, що вони теж добре обізнані в українській культурі й ми насправді єдиний народ з своїми місцевими родзинками та унікальностями. , друге місце "Чумачече вече" (збірна з різних міст), третє місце "Тануна Х" (Львів). Команди отримали унікальні відзнаки, художні роботи з символікою фестивалю. Неповторну атмосферу фестивалю значною мірою вдалось створити завдяки чудовим, оригінальним роботам Ольги Адамчук (студентка 3-го курсу ІнБТЕГП), вона саме для фестивалю «Баюнале -2014»

«Баюнале-2014» позаду, а на горизонті вже проступають контури «Баюнале-2015» , бо оргкомітет фестивалю взяв до уваги побажання цьогорічних учасників:

«Наснаги вінничанам у проведені цього чудового свята осені кожен рік!»



Переглядів: 4001
Поширень: 0