Вчора 7 липня у Вінниці відбулась презентація результатів Рейтингу прозорості національних ВНЗ 2015, який проводив аналітичний центр CEDOS в період з жовтня 2014 по березень 2015. Метою рейтингу було віднайти найкращі практики відкритості та інформування студентів, викладачів, абітурієнтів та громадськості серед національних університетів, аби решта ВНЗ могли їх перейняти.

«Термін прозорість у назві Рейтингу стосується саме доступу до інформації, а висока позиція університету у рейтингу не означає, що в університеті немає корупції чи хабарництва, що його керівництво проводить прозору адміністративну політику, або що якість освіти в ньому вища, ніж в тих університетах, які знаходяться нижче» – одразу ж пояснив Єгор Стадний, виконавчий директор CEDOS

Для моніторингу було обрано 96 національних ВНЗ.* З жовтня 2014 по березень 2015 ми проводили щотижневий моніторинг сайтів та загалом надіслали 596 запитів на публічну інформацію. Університети оцінювались за 100-бальною шкалою на основі 40 показників.

Перші позиції в рейтингу займають Національний університет «Львівська Політехніка» (71.3 бала), Харківський національний університет імені Каразіна (66.9) та Тернопільський національний технічний університет імені Пулюя (62.6). Університети відірвались від решти завдяки наданню більш повної інформації про зміст навчальних програм, вищі за середні показники фінансової прозорості та ретельніше прописані стратегії розвитку закладів. Результати інших університетів дуже різняться – 79 з них навіть не перетнули позначку в 50 балів. Із браком декількох балів туди увійшли і вінницькі ВНЗ: Вінницький національний технічний університет (46.8), Вінницький національний медичний університет імені М.І.Пирогова (45.3), Вінницький національний аграрний університет (32.9). Серед них найкращу фінансову (15,5 з 30) та адміністративну (14,5 з 20) прозорість показав ВНТУ, аграрний випередив решту у пункті стратегії через її наявність і отримав 5 із 10 балів, про зміст навчання найкраще інформує медичний університет (23.1 з 40). Останній пункт особливо важливий для всіх учасників Рейтингу, адже інформування про зміст навчальних програм визнано європейськими колегами, як один з перших та основних інструментів забезпечення якості вищої освіти. Ця інформація припускає можливість розважливішого вибору вступника і його подальшої вищої мотивації у навчанні. Однак, на загальному тлі національні університети Вінниччини показали досить хороший результат. Більше того, Єгор Стадний зазначив:

«В рекомендаціях, які ми вже надіслали кожному із 96 університетів, вінницькі отримають пропозиції перейняти досвід не тільки від кращих, а власне від себе ж: від деяких своїх кафедр і підрозділів, які надають повну інформацію у зручний і доступний спосіб».

*Усі національні ВНЗ, окрім тих, які опинились на окупованих територіях, а також ВНЗ силових структур. Університети цієї категорії було обрано для дослідження як такі, де навчається понад 800 тис. студентів (56 % від загалу,) та які за статусом покликані показувати вищу якість освіти.



Переглядів: 3362
Поширень: 0