26 і 27 травня змагання 12-ої міжнародної олімпіади з програмування на Кубок академіка Векуа підбили підсумки сезону 2017/2018 навчального року щодо олімпіад, які проводяться за правилами студентської першості світу АСМ-ІСРС. В Україні олімпіаду Кубку приймали три університети: Вінницький національний технічний університет (ВНТУ), Одеська національна академія харчової промисловості (ОНАХТ) та Ужгородський національний університет (УжНУ).

Змагання цього року пройшли у мультисайтовому режимі на майданчиках п’яти країн: Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

Координатором Кубку Векуа по Україні був професор кафедри комп’ютерних наук ВНТУ Володимир Месюра.

Кубок Векуа – 2018 на майданчиках п’яти країн і в трьох університетах України, серед яких - ВНТУ

Кубок Векуа є професійною олімпіадою, яка не обмежує склад учасників жодними рамками. Тут можуть змагатися і школярі, і студенти, і ветерани, які вже давно закінчили навчальні заклади; учні та їх тренери; професійні програмісти і аматори.

Учасники можуть змагатися в особистому і/або командному турах. Команди можуть включати до свого складу від одного до трьох учасників, кожен з яких може представляти різні навчальні заклади, компанії, міста, або й країни.

На вінницькому майданчику для участі у змаганнях зареєструвалися сім команд ВНТУ, по одній команді Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського (ВДПУ) і Донецького національного університету (ДНУ) та одразу 11 команд (!) Вінницької фізико-математичної гімназії №17 (ФМГ №17).

Крім того, для участі в олімпіаді до Вінниці приїхали чотири команди Київського національного університету ім. Т. Шевченка (КНУ), команда Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя (ТНТУ) і одна студентка Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Кубок Векуа – 2018 на майданчиках п’яти країн і в трьох університетах України, серед яких - ВНТУ

Особистий тур

День особистого туру олімпіади, 26 травня, став днем перемог України, перетворившись на день Ужгорода.

Серед 101 учасника впевнену перемогу з 9-тьма задачами, одержав аспірант Ужгородського національного університету Євген Задорожній. Він і став володарем Кубку Векуа в особистому заліку.

А переможцем серед школярів з 7-мома задачами став учень 11 класу класичної гімназії Ужгорода Адальберт Макарович, якому буде вручено спеціальний приз імені Івері Прангишвілі.

Зауважимо, що минулого року Євген і Адальберт вже були відзначені дипломами першого ступеня Кубку Векуа, а цього року зуміли ще покращити свої результати, ставши абсолютними переможцями.

Високі результати показали і учасники вінницького майданчику, який також повторно вітав минулорічних переможців.

Кубок Векуа – 2018 на майданчиках п’яти країн і в трьох університетах України, серед яких - ВНТУ

Серед 41 учасника майданчику переможцем став киянин Марк Міхно з 7-м місцем у загальному заліку і дипломом І-го ступеня Кубку Векуа.

Два других місця по майданчику вибороли Юрій Шмерчук (ВНТУ, 13 місце у загальному заліку і диплом ІІ-го ступеня Кубку Векуа) і Олексій Кавка (ВНТУ, 22 місце у загальному заліку і диплом ІІ-го ступеня Кубку Векуа).

Три третіх місця посіли: Матвій Стречень (КНУ, випускник ФМГ №17, 26 місце у загальному заліку і диплом ІІІ ступеня Кубку Векуа), Олександр Спажев і Леонід Кузнецов (ВНТУ, 35 і 43 місця у загальному заліку).

Кращий серед школярів вінницького майданчику Марк Барго (ФМГ №17) став 16-м у загальному заліку і третім серед школярів Кубку Векуа, виборовши його диплом 2-го ступеня.

Друге і третє місця посіли представники ФМГ №17 Едуард Тихонюк та Марина Месюра.

Під час особистого туру учасники посмакували національну грузинську страву — хачапурі.

Кубок Векуа – 2018 на майданчиках п’яти країн і в трьох університетах України, серед яких - ВНТУ

Командний тур

27 травня у командному турі кубку Векуа взяли участь 77 команд.

Цього разу краща українська команда, збірна УжНУ, КНУ і Львівського національного університету ім. І. Франка, була лише 4-тою.

А другий і третій командний результати по Україні показали команди КНУ на вінницькому майданчику, переможцем якого стала команда OlyaWakeUp у складі Марка Міхно і Ольги Крамаренко (7 місце у загальному заліку і диплом І ступеня Кубку Векуа), а друге місце посіла команда ShevaTheBest у складі Руслана Сакевича і Вадима Бездушного (12 місце у загальному заліку і диплом ІІ ступеня Кубку Векуа).

Кращі команди ВНТУ: ++j+++j у складі Михайла Кренціна, Олександра Восьмушка, і Антона Зубка та [figTree] у складі Олексія Кавки, Андрія Андреєва і Максима Мельника, посіли 3 і 7 місця на вінницькому майданчику (18 і 24 у загальному заліку і дипломи ІІІ ступеня Кубку Векуа).

Переможцями серед школярів стала команда ФМГ №17 Sabre-toothed pariahs у складі Марк Барго, Марина Месюра, Владислав Пішенко (17 місце у загальному заліку і диплом ІІІ ступеня Кубку Векуа).

Друге місце серед школярів посіла команда schPMG17_WinX у складі Назар Лаврентюк, Михайло Швець і Ольга Беденко.

Кубок Векуа – 2018 на майданчиках п’яти країн і в трьох університетах України, серед яких - ВНТУ

Харчування учасників під час обох турів забезпечив Всеукраїнський благодійний фонд «Асоціація підтримки та розвитку інформаційних технологій». 



Переглядів: 2112
Поширень: 0