В Україні продовжується, як сказав один автор каламбурів, перереформування недореформованої системи освіти. Студенти нарікають, що ціни на навчання високі, а якість – низька. Тому, нічого дивного, що випускники наших шкіл все частіше поглядають на Захід, думаючи про вузівські дипломи.

Спочатку тенденція виїжджати по вищу освіту за кордон намітилася у великих містах та у західних регіонах нашої країни. А тепер охопила і Вінницьку область. При чому, ставлять візи у закордонні паспорти не тільки вінничани, але й діти з Брацлава, Ладижина, Калинівки, Мурованих Курилівців та інших міст і сіл.

Місцями навчання вінницьких студентів стають університети Німеччини, Голландії, Великої Британії, навіть далекої Канади і Сполучених Штатів Америки. Але найбільшою популярністю користуються вузи сусідньої Польщі. По-перше, близько. По-друге, непогане транспортне сполучення. По-третє, споріднена мова, яку легко вивчити. По-четверте, широкі можливості отримання різних стипендій (наукових, мистецьких, спортивних, соціальних), що часто перекривають витрати на навчання. І, нарешті, ціна. Вартість навчання у польських вузах стартує від шести з половиною сотень євро за рік, а диплом отримується європейський.

Про зростання інтересу серед вінницької молоді до навчання за кордоном каже заступник голови вінницького осередку міжнародного товариства «Україна-Польща-Німеччина» Олександр Неприцький: «Якщо минулого року за програмою «Європейська освіта» до Польщі поїхали на навчання сім студентів із Вінниці, то цього року оформили документи вже двадцять сім. Хоча, у цьому році найменша, порівняно із попередніми, кількість випускників шкіл (далася взнаки криза народжуваності 90-х)». І це тільки цифри по одній програмі!

Врахуємо, що після закінчення вступної кампанії в українські вузи, виявиться певна кількість абітурієнтів, що не пройшли за конкурсом у той вуз, у який хотіли і вирішили поїхати за кордон. Ще цілий ряд випускників наших вузів не зможуть знайти роботу та помандрують здобувати другу вищу освіту до магістратури західних вузів. Тож можемо з впевненістю говорити, що сотня, а то й півтори сотні вінничан цього року поїдуть здобувати закордонні вузівські дипломи, сподіваючись, що саме це дасть їм шанс знайти своє місце у житті.
 


Переглядів: 4443
Поширень: 0