6 вересня голова облдержадміністрації провів нараду з питань роботи державного підприємства Міноборони України «45 Експериментальний механічний завод». Завод проходить процедуру перепідпорядкування новоствореному державному концерну «Укроборонпром». Після чого, наголошує Микола Джига, необхідно реалізувати програму оптимізації та модернізації виробництва. Цьому сприятиме отримання підприємством нових ліцензій, зокрема, на ремонт бронетехніки.

Нараду за участі представників «Укроборонпрому», обласних відомств, міської ради та керівництва 45-го заводу голова облдержадміністрації скликав після візиту на підприємство минулого тижня. Підприємство, яке свого часу було провідним в системі Міністерства оборони, на разі переживає скруту. Незважаючи на достатній обсяг замовлень на виготовлення продукції як всередині держави, так і з-за кордону, розвиток підприємства стримує необхідність утримувати надлишкове майно. В останні роки виробництво практично не оновлювалось, а усі затрати лягали на собівартість готової продукції.

Ускладнив ситуацію і арешт рахунків підприємства у зв’язку з боргами перед Пенсійним фондом. Таке рішення було прийнято виконавчою службою в односторонньому порядку, підкреслюють в міськвиконкомі, і завдало значних втрат заводу. Зокрема, було зірвано участь у тендері на 2 млн. грн. з виробництва обладнання для потреб аеропорту «Бориспіль».

Голова облдержадміністрації називає невиправдані адміністративні обмеження «диверсією проти вітчизняного товаровиробника».

«Це навмисні дії проти трудового колективу – слюсаря, токаря, фрезерувальника – проти них в першу чергу обертаються ці дії, люди втрачають роботу, підприємством втрачено тендер. Ми всі працюємо на наш регіон, на Вінниччину. І у нас немає іншої небезпеки – як тільки від чиновника. Чиновник – це найголовніший ворог нашого товаровиробника. Це треба викорінювати», - підкреслив він.

Представник управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції повідомив, що питання розмороження рахунків 45-го заводу вирішуватиметься в судовому порядку. У підтримці виробництва на 45-му ЕМЗ запевнили і в «Укроборонпромі».

Після визначення його юридичного статусу у зв’язку з передачею на баланс до зазначеного концерну підприємство зможе надавати вільні площі в оренду. Виручені кошти вкладатимуться в модернізацію. В перспективі завод зможе отримати нові державні замовлення.


Переглядів: 2696
Поширень: 0