На засіданні також було презентовано програму «Глобальна ініціатива з обізнаності щодо раку молочної залози», яка третій рік працює на теренах області, аналіз ситуації, що презентує оцінку потреб й ресурсів, існуючих у Вінницькій області стосовно раку молочної залози, а також проекти громадських організацій, що діють у Вінниці та Вінницькій області з червня поточного року.

Учасники круглого столу акцентувались на потребі в спільних консолідованих діях щодо посилення пропагандистської та освітньої роботи щодо цього життєво небезпечного захворювання, яка ще ніколи не була настільки нагальною. Особливо було підкреслено значення масмедіа в донесенні достовірної інформації щодо РМЗ до населення Вінниччини.

Активісти заручились підтримкою профільної комісії облради, управління у справах преси та інформації, зокрема, щодо створення циклу просвітницьких телепрограм з проблеми онкології молочної залози. Що, ймовірно, врятує не одне людське життя.

Фонд ім. Комен, світовий лідер руху у боротьбі проти раку молочної залози, спільно з Українським жіночим фондом підтримав реалізацію 4 ініціатив, спрямованих на вирішення особливо нагальних проблем, з якими стикнулися Вінницька область у боротьбі проти раку молочної залози.

На Вінниччині це громадські організації: Інформаційно – просвітницький центр «ВІСЬ», ВОМГ «Центр Волонтер», «Вінницьке обласне товариство психологів та психотерапевтів", ВМГО «Інформаційно-профілактичний кризовий жіночий центр».

Підтримані проекти спрямовані на підвищення обізнаності та поінформованості населення щодо проблематики РМЗ, охоплюють роботу з працівниками соціальної сфери, педагогами, жінками, які мають діагноз РМЗ й передбачають створення мережі волонтерів, які здійснюватимуть просвітницьку роботу для подолян зі здоров’я молочних залоз, тематичну інформаційну кампанію, а також організацію та проведення тренінгових програм для жінок, які працюють у закладах освіти, соціальних службах, що у сукупності приведе до зниження показників виявлення раку молочних залоз у занедбаних стадіях.

До організації та участі у роботі круглого столу долучились:

  • Василюк С. М. - депутат Вінницької міської ради,начальник Управління у справах преси та інформації ОДА;
  • Коваль М.Є. - Голова постійної комісії обласної Ради з питань розвитку демократії, гласності, свободи слова, інформаційного простору
  • Одарченко П.Я. – депутат Вінницької обласної ради, головний лікар Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру;
  • Антонюк Н.І – дитячий лікар – гінеколог, технічний координатор Проекту «Разом до здоров’я у Вінницькій та Хмельницькій областях»
  • Прудивус Пилип Григорович – Голова громадської ради, головний лікар ВОКЕД
  • Височанська Т.Г.- депутат Вінницької обласної ради
  • Стратій Ірина – МБФ «Український Жіночий Фонд»
  • представники органів державної влади та місцевого самоврядування,ГО, благодійних фондів та установ, лікарі, журналісти, представники громади

Також в обговоренні взяли участь представники та представниці громадських організацій, у т.ч. організацій – учасниць коаліції з протидії РМЗ на Вінниччині, органів державної влади та місцевого самоврядування, працівники закладів охорони здоров’я, журналісти, добровольці, представники та представниці громадськості, дотичні та небайдужі до боротьби з раком молочної залози, випускники та випускниці освітньої програми «Глобальної ініціативи з обізнаності щодо раку молочної залози».


Переглядів: 2924
Поширень: 0