На площі біля універмагу вже протестували фонтани, але з датою відкриття ясності ще немає. Також невідомо наразі, як вирішиться транспортне питання навколо новозбудованого центру.

Ще навесні вінничани порушували питання необхідності облаштування безпечного переходу до універмагу хоча б з боку парку. Зважаючи на підготовлені заїзди в підземний паркінг, проблеми безпечного пересування відчують саме пішоходи. І позаяк будівництво тут підземного переходу неможливе технічно через підземну річечку Калічу, а встановлення світлофору спричинить пробки, більшість читачів сайту голосувала за побудову надземного переходу у вигляді арочного мостику.

Проблема в тому, що архітектори проекту таких деталей не враховували. Між тим площа з універмагом стає рік за роком все менш доступною для пішоходів. Хоча європейське місто – це місто саме для пішоходів. А забудовник площі Гагаріна – власник українського «Мостобуду». Йому, здавалося б, і карти в руки. Адже можна кинути не лише простенький місток під захисним полікарбонатним навісом. Можна зробити такий місток витвором архітектурного мистецтва, наочною рекламою можливостей «Мостобуду» та ще однією візитівкою Вінниці, як фонтан.

Один з таких прикладів – місток "Аргансуела" в Мадриді в стилі еко-тек. Це труба з двох паралельних спіралей. В нашому випадку перший «конус» з\'єднував би парк з новою площею, а другий, як продовження, спускався б на інший бік вул. Пирогова до аерокас. А на їх куті був би чудовий оглядовий майданчик з видом на парк.

Ще один зразок творчої інженерної думки, справжній витвір мистецтва – це пішохідний міст-«черв\'як» в канадському Калгарі.

Зрештою, варіантів та прикладів чимало. І якщо забудовнику не байдуже, наскільки популярною та доступною буде площа з підземним ТЦ, - в проект гарантовано прийдеться вносити поправки. Ну, і авторів фонтану «взути», звісно…


Переглядів: 14412
Поширень: 0