Голова облдержадміністрації наполягає на розробці ефективної програми, спрямованої на захист прав дітей. На цьому він наголосив під час робочої наради, присвяченої питанням охорони дитинства. На переконання Миколи Джиги, для вирішення проблем родин з дітьми, а також дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повинні об’єднатися усі служби, що працюють в цьому напрямку. І почати вони повинні із спільної перевірки забезпечення прав дітей в регіоні.

Голову облдержадміністрації непокоять тривожні тенденції щодо зростання дитячої злочинності. Він переконаний, поширення негативних явищ серед юнаків і дівчат коріниться в проблемах у родині. «Ми бачимо динаміку правопорушень і злочинів, пов’язаних з неповнолітніми. Кількість неблагополучних сімей зростає. А увага з боку влади і громадськості до цих сімей не відповідна. Ми маємо таке явище в області і не можемо не звертати на це увагу», - сказав Микола Джига під час наради.

На його думку, прорахунки допущені передовсім на стадії виявлення таких родин і організації вчасної допомоги. «Усе впирається в неблагополучність сім’ї, належна робота з ними не проводиться, діти страждають від насилля, від негідної поведінки батьків», - вважає голова облдержадміністрації.

За даними служби у справах дітей, в області нараховується 1019 «проблемних» родин, в яких виховується понад 2,2 тис. дітей. Разом з тим, погоджуються управлінці, існуючий облік не повністю відображає реальну картину. Найперше завдання – виявити кризову сім’ю лежить на органах місцевої влади, і часто вона не справляється з цим завданням. Голова облдержадміністрації зобов’язав провести інвентаризацію облікових даних та удосконалити систему створення реєстру таких родин, що дозволить соціальним працівникам вчасно попереджувати небажані наслідки. Адже в області серед дітей, які виховуються без батьків, переважають так звані соціальні сироти. За 9 місяців поточного року уже 269 маленьким подолянам надали статус «дітей, позбавлених батьківського піклування».

Заступник начальника служби у справах дітей Валентина Чеборей наголошує, що робота відомства сьогодні спрямована саме на збереження для дитини її біологічної родини. Відтак, губернатор підкреслив, необхідно посилити роботу з батьками. «Треба не боятися втручатися в неблагополучні сім’ї і сміливіше проводити відповідну роботу, якщо самі батьки не бояться порушувати права дітей», - закликав Микола Джига. На його думку, об’єднання зусиль соціальних служб, правоохоронних органів, виконавчої та представницької влади, а також громадськості дозволить зрушити питання з місця. А тому губернатор вимагає особливої відповідальності голів райдержадміністрацій.


Переглядів: 2755
Поширень: 0