На проведення відповідного дослідження Соціологічну групу «Рейтинг» надихнули результати опитування читачів американського журналу Motor Trend на предмет найбільш дратівливих факторів на дорозі. Звичайно ці дослідження різні, передусім, через різні методики їх проведення, і відповідно їх порівняння не є репрезентативним, проте для виявлення певних тенденцій воно можливе.

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» менше третини дорослого населення України у віці старше 18 років водять авто, у т.ч. активних водіїв – менше чверті. Решта опитаних (близько 70%) авто не водять взагалі.

У структурі українських водіїв значно переважають чоловіки (понад 80%) та люди середнього віку від 30 до 49 років (близько 50%). За родом занять серед них найбільше службовців (23%) та робітників (32%), порівну людей з вищою (40%) та середньою спеціальною (40%) освітою.

Отже, водіїв найбільше дратують на дорозі ті їх колеги, які підрізають (63%), паркуються так, що ускладнюють проїзд іншим (51%), не показують поворот, коли повертають чи перестроюються (46%) та сліплять дальнім світлому уночі (42%).

Також дратують водії, які їздять по центру дороги або між рядами (35%), відмовляються пропускати інші авто (35%), перевищують швидкість (34%), говорять по мобільному за кермом (25%), нестримані водії, які лаються, жестикулюють за кермом (24%) та водії, які на червоне не повертають на зелену стрілку (22%).

Значно менше українських водіїв дратують на дорозі повільні водії (13%), водії, які голосно слухають музику в машині (14%), їздять на брудних машинах в хорошу погоду (9%), курять за кермом (9%), постійно пропускають перед собою інші машини (5%). Лише 3% українських водіїв ніхто і ніщо не дратує на дорозі.

Більш детально про результати дослідження читайте в прикріпленому файлі


Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.

Терміни проведення дослідження: 25 жовтня – 6 листопада 2011 р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська


Переглядів: 2537
Поширень: 0