17 грудня в рамках міжнародної конференції «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів», що відбулась у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, 8 українських та 4 польських організації підписали Протокол про наміри, який передбачає співпрацю у сфері європейської інтеграції та збереження спільної історичної і культурної спадщини, а також створення міжнародного центру діалогу та демократії у м. Вінниця.

Проект «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів» реалізується польською організацією Товариство «Інтеграція Європа – Схід» (м. Кельце) у партнерстві з вінницькими неурядовими організаціями і спрямований на вивчення історичної спадщини, традицій українців, поляків та євреїв. У липні 2011 р. відбувся візит вінницьких студентів, представників державних та громадських організацій до Свєнтокшиського воєводства. У вересні 2011р. келецькі колеги відвідали Вінниччину та ознайомилися з культурною спадщиною українців, поляків та євреїв, які проживали на теренах Поділля.

Міжнародна конференція стала підсумковим заходом проекту, зібравши науковців, студентів, представників неурядових та державних організацій Вінниччини і Свєнтокшиського воєводства. Захід відкрили віце-консул Республіки Польща у м. Вінниця Даміан Чарчинський, заступник начальника управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації Галина Куделя, координатор проекту і президент Товариства «Інтеграція Європа-Схід» Кшиштоф Каліта, головний спеціаліст з міжнародної співпраці уряду Маршалковського Свєнтокшиського воєводства Ричард Бялецький та директор обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька. Виступаючі зазначили важливість поглиблення дружніх відносин і розвитку економічної, соціальної, культурної та туристичної співпраці Свєнтокшиського та Вінницького регіону, яка розпочата ще у 1958р.

Учасники конференції представили доповіді на тему спільної історичної культурної спадщини та інтеграції польсько-українсько-єврейських наукових та неурядових середовищ шляхом реалізації спільних проектів. Представник польської делегації Лукаш Хлєбний зазначив: „Проект не повинен завершуватися разом з останнім заходом. Найбільша користь кожного проекту - справжні та щирі людські контакти. Це вони не дозволяють забути про великі можливості, які виникли завдяки співпрацi. Дружба, хороші стосунки, бажання співпрацювати - цього не можна обмежити кордоном однієї держави». Підписання Протоколу про наміри передбачає початок партерства та співпраці, заснованих на принципах рівності і довіри відповідно до цілей організацій. Наступним кроком буде створення міжнародного центру діалогу та демократії імені професора Броніслава Геремка в Вінниці, метою якого буде інтеграція українських, польских та єврейських громад в сфері співпраці та поглиблення дружніх відносин, шанування традицій та рівних прав.

Партнерські організації Свєнтокшиського воєводства:

• Stowarzyszenie Integracja Europa – Wschód
• Towarzystwo Szkoły Katolickiej im. św. Stanisława Kostki w Kielcach
• Stowarzyszenie „Pro Civitas” w Piekoszowie
• Rubinowicza w Bodzentynie

Партнерські організації з України:

• Вінницький регіональний центр інформації «Креатив»
БФ «Подільська громада»
• Краєзнавче товариство „Поділля”
• Вінницький обласний краєзнавчий музей
• Вінницька іудейська релігійна громада
• Вінницька культурно-просвітницька Спілка поляків
• Асоціація бібліотек Вінниччини
• Українсько-польський центр Хмельницького національного університету

Патронат проекту: генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек.
Проект фінансований Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках програми «Промоція знань про Польщу». Угода № 512/82.


Переглядів: 4577
Поширень: 0