Тут проводять планову та невідкладну коронарографію (рентгенконтрасне обстеження серця) та стентування хворим з порушенням прохідності судин. Завдяки цим методикам є можливість вчасно діагностувати хворобу та провести якісне лікування, що, в свою чергу, покращує шанси на виживання хворих в гострому періоді та прогнозувати серцеві хвороби у майбутньому.

Сьогодні кожен четвертий дорослий українець має проблеми із серцем. Щорічно у Вінниці реєструється понад 400 випадків гострого інфаркту міокарда, із яких в 300 випадках хворі потребують застосування системного тромболізісу (методики, яка дозволяє розчинити тромб усередині коронарної артерії без оперативного втручання) і проведення стентування. Крім гострого інфаркту міокарда, стентування коронарних судин потребують хворі на стенокардію та хворі на ішемічну хворобу серця із хронічною серцевою недостатністю, у яких в значній мірі звужені коронарні судини.

За період впровадження методів діагностики та лікування, які використовуються у міському кардіоцентрі, вдалось стабілізувати рівень смертності вінничан від інфаркту міокарда. Крім того, на 10% знизились терміни перебування хворого у стаціонарі, тобто скорочується термін лікування, швидше відновлюється працездатність пацієнта. Завдяки роботі кардіоренгенопераційного блоку максимально виконуються протоколи надання медичної допомоги хворим з гострим інфарктом міокарду та хворим з різними формами хронічної ішемічної хвороби серця.

Як вважають фахівці, застосування різних методів лікування (особливо на ранніх термінах виявлення захворювання) дозволяє зберегти приблизно 80% враженого міокарду, що значно покращує шанси на виживання хворих в гострому періоді та їх прогноз у майбутньому. А рівень ускладнень після гострого інфаркту міокарда зменшується на 15-20% у порівнянні із суто медикаментозним лікуванням цього захворювання. Крім того, завдяки плановому стентуванню коронарних артерій стан пацієнтів покращується, а отже, значно зменшується рівень інвалідності хворих працездатного віку.

Для довідки:

У Вінниці кардіорентгенопераційний блок першого кардіологічного відділення МКЛ № 1 приймає хворих ще із 2008 року. За період роботи блоку виконано понад 1,2 тис. оперативних втручань, з них більше половини планових коронарографій, понад 450 стентувань, в тому числі 190 ургентних, тобто невідкладних при гострому інфаркті міокарда. У міському кардіоцентрі також успішно використовують метод коронаровентрикулографії (інвазивний метод дослідження коронарних артерій), який є базовим для діагностики вад серця та судинної патології.


Переглядів: 6945
Поширень: 0