робоча поїздка на Вінниччину Юрій ПавленкоПід час робочої поїздки на Вінниччину Юрій Павленко зустрівся з прийомними батьками та батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу. За словами Юрія Павленка цього року з аналогічними візитами він відвідав вже сім областей, вивчаючи ситуацію щодо захисту дітей, вислуховуючи всі пропозиції та окреслюючи подальшу свою роботу в плані покращення ситуації та вирішення поставлених завдань. В присутності голови облдержадміністрації Юрій Павленко запропонував батькам висловити свої пропозиції та проблемні питання.

Головним чином на зустрічі батьки-вихователі та прийомні батьки розповідали про свої успіхи у вихованні дітей, а також порушили актуальні питання щодо затримки у виплатах державної соціальної допомоги, забезпечення житлом їхніх вихованців після досягнення ними 18-річного віку та підняли питання щодо оздоровлення дітей.

По завершенню спілкування голова облдержадміністрації Микола Джига дав доручення підготувати проект розпорядження в якому чітко визначити всі підняті проблемні питання, терміни їх виконання та відповідальних за їх вирішення.

Для довідки:

З кожним роком в області збільшується кількість прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. Якщо на кінець 2007 року в області функціонувало: 38 прийомних сімей та  6 дитячих будинків сімейного типу,  в яких виховувалось 100 дітей,  то сьогодні в області функціонує: 116 прийомних сімей, 28 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 410 дітей.

Загалом на Вінниччині відсоток влаштування дітей даної категорії до альтернативних форм сімейного виховання зріс від 3% у 2007 році до 13,8% у 2011 році.

Важливим є процес підготовки кандидатів у прийомні батьки та батьки-вихователі. У минулому році підготовлено 28 родин для прийому на виховання дітей-сиріт та 29 опікунів.

У 2012 році планується проведення в одному з дитячих санаторіїв області «Літньої школи» спільно для батьків-вихователів та дітей з 14 дитячих будинків сімейного типу.

Потреба у таких родинах, особливо тих, які бажали би взяти на виховання родинні групи з 3 і більше дітей, залишається гострою. В області продовжується широка інформаційна кампанія, під час якої за кошти обласного бюджету виготовлено та поширено у всіх районах області 26 біл-бордів, по 2 види відео та аудіо роликів, 17 000 плакатів, буклетів, акцидентної продукції з гаслом «Прийміть дитину у родину!».

Безумовно, в області залишається пріоритетним державне усиновлення. У минулому році 71 дитина даної категорії була усиновлена, з них 55 дітей – громадянами України. Національне усиновлення традиційно в області переважає. З 2009 року спостерігається постійний спад усиновлення іноземними громадянами. Якщо у 2009 році 36 дітей було усиновлено іноземцями, то в 2011 році – лише 16.


Переглядів: 3084
Поширень: 0