13 лютого відбулась робоча зустріч міського голови Вінниці Володимира Гройсмана з керівником Національного проекту «Чисте місто» Богданом Баласиновичем та експертами Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ларі Хьорном та Тетяною Короткою. Під час зустрічі сторони обговорили питання, пов’язані із реалізацією у м. Вінниці Національного проекту «Чисте місто». Зокрема мова йшла про об’єднання зусиль держави, міста Вінниці та партнерів з USAID для вироблення спільної стратегії щодо будівництва поблизу обласного центру сміттєпереробного заводу.

Питання поводження із твердими побутовими відходами для України є сьогодні надзвичайно гострим. З метою створення механізму вирішення проблеми твердих побутових відходів в Україні, Президентом України було започатковано Національний проект «Чисте місто». Даний проект є національним пріоритетом згідно Указу Президента України від 08.09.2010 року № 895 та відповідає Програмі економічних реформ Президента на 2012-2014 роки. Для реалізації Національного проекту «Чисте місто» були відібрані 10 міст, які стали його складовими. Одним із цих міст є і Вінниця.

В рамках реалізації Національного проекту «Чисте місто» у м. Вінниця будуть проведені усі необхідні дослідження та розрахунки, на основі яких провідними експертами буде розроблене техніко-економічне обґрунтування будівництва сміттєпереробного заводу та підготовлений бізнес-план, зрозумілий та привабливий для потенційних інвесторів. Реалізація проекту відбуватиметься на засадах державно-приватного партнерства. USAID є провідним консультантом Національного проекту «Чисте місто» в питаннях впровадження механізму державно-приватного партнерства та братиме участь у підготовці угоди про ДПП в заключній стадії реалізації проекту.

Керівник Національного проекту «Чисте місто» Богдан Баласинович розповів, яким чином Вінниця увійшла до 10 міст-учасників проекту. «Сьогодні в Україні 459 міст і кожне із них хотіло б взяти участь у проекті, проте в нас були певні кваліфікаційні вимоги, - говорить Богдан Баласинович. – Ми відібрали лише ті міста, в яких були найкращі стартові позиції для реалізації проекту та всебічне розуміння проблеми і підтримка місцевої влади. Загалом міста, де реалізується проект, повинні стати взірцем для інших міст щодо вирішення питання поводження з твердими побутовими відходами». Керівник Національного проекту «Чисте місто» Богдан Баласинович подякував Володимиру Гройсману за високий рівень співпраці та всебічну підтримку проекту.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що ця зустріч – ще один крок у розвитку державного-приватного партнерства. «Без залучення приватного капіталу вирішити процес якісної переробки сміття на сьогоднішній день дуже складно, - говорить очільник Вінниці. - Тому виникло питання щодо об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін, - держави, органів місцевого самоврядування, партнерів з USAID, - для формування якісного техніко-економічного обґрунтування та бізнес-плану для будівництва такого заводу в рамках проведення в Україні пілотних проектів державного приватного партнерства. На мою думку, спільна робота та об’єднання зусиль міста, Національного проекту «Чисте місто» та USAID можуть дати максимальний ефект».

Представник проекту USAID Ларрі Хьорн зазначив, що їхні фахівці також займатимуться розробкою інвестиційного ринку щодо будівництва сміттєпереробних заводів, якого на сьогоднішній день в Україні немає. «Програма розвитку державного-приватного партнерства готова запропонувати допомогу, особливо місту Вінниця, - говорить заступник директора програми розвитку публічно-приватного партнерства Ларрі Хьорн. – Дуже багато уваги слід приділити технології, тому що це впливає, перш за все, на екологічну ситуацію. І ми дуже раді, що наші партнери звертають на це увагу. Втім, вибір правильної технології – лише перший крок, другий крок – грамотно реалізувати сам проект. І це саме та частина, коли USAID готова надати всю необхідну допомогу. Ми зацікавленні у наданні населенню Вінниці кваліфікованого сервісу по переробці твердих побутових відходів з максимально низькими тарифами».

 


Переглядів: 5654
Поширень: 0