На одному з берегів водоймища вже давненько виросли VIP-хатинки, які якщо й продаються, вартують надто не дешево. Наприкінці листопада берег Вишенського озера в районі другого провулку Юності може бути переданий в оренду. Щасливий власник 13,22 га зможе звести тут котеджне містечко.

- На сесії міської ради 19 вересня затверджена вся технічна документація, проект землеведведення, експертна оцінка та технічний паспорт на цю ділянку, - розповідає начальник управління комунального майна міської ради Ігор Шутак. - Потім, міська рада делегувала право виконкому затверджувати специфічні умови набуття права на оренду, як і по кожній ділянці.

За рішенням сесії, під котеджну забудову піде 3,8 га. Все інше - або для інфраструктури, або для благоустрою. Зокрема, 4,5 га в межах прибережно-захисної смуги віддадуть переможцю на аукціоні під рекреаційні потреби. Дороги майбутній орендар має облаштувати на території площею 2,8 га.

- Крім того, додатково на орендаря цієї земельної ділянки за результатами нашого аукціону накладається обтяження утримувати у нормальному стані ділянку площею 2,9 га для благоустрою та розташування на ній дитячих майданчиків, спортивної і господарської зони, - пояснює Ігор Анатолійович. - Орендар повинен буде сплатити 15% від вартості будівництва на дольову участь у розвитку інженерної інфраструктури, 1% - на розробку містобудівних програм від загальної вартості будівництва.

Вже найближчим часом оголошення про аукціон на право набуття оренди на цю земельну ділянку буде опубліковано в ЗМІ. Стартова ціна території наразі не розголошується, втім, вже зараз можна стверджувати, що ціна берегу озера буде більшою, аніж в усіх проданих чи відданих в оренду з міських аукціонів земельних ділянок. Нагадаємо, що два роки тому півострів Бригантина з міського аукціону продали за рекордні (поки що) для Вінниці понад п\'ять мільйонів гривень.

Але ділянку на березі озера дещо раніше помітили поціновувачі самозахоплення територій. І вже встигли побудуватися...
- За окремим дорученням заступника міського голови Сергій Матусяка на окрему земельну ділянку виїхали спеціалісти, - пояснює Ігор Шутак. - Було встановлено факт самовільного будівництва. Там зведений дво- чи триповерховий будинок, і закладено ще три чи чотири фундаменти. Там ніхто ще не живе. Цю інформацію на виконкомі обговорили. І прийняли рішення.

Це рішення - додати до рішення міськради ще один пункт. Ним встановлюється право третіх осіб судово-претензійну роботу провадити спільно з міською радою. Тобто, або міська влада приєднається до позову майбутнього власника землі, або ж навпаки - власник приєднається на захист своїх інтересів до позову мерії. Як кажуть, гуртом і батька легше бити. Але є й інший варіант.

- Якщо ці самовільні забудовники знайдуть компроміс з новим користувачем земельної ділянки, питання врегулюється іншим чином, - пояснює Ігор Анатолійович. - Наприклад, вони компенсують новому власнику якусь частину орендної плати. Коли буде конкретний орендар, він вже розглядатиме можливі варіанти компенсації. Якщо ж йому це буде не вигідно, тоді міська рада і орендар наполягатимуть на знесенні через суд.

Насправді, вважає начальник міського управління комунального майна, потенційних орендарів перспективної території не відлякає наявність там „самосудів". Адже котеджна забудова - бізнес надперспективний та вигідний. Та й запропонована ділянка має занадто багато позитивних моментів. Як-то розташування в межах міста, площа і наближеність комунікацій.


Переглядів: 3818
Поширень: 0