Так прокоментував кореспондентові УКРІНФОРМу заяву Прем\'єр-міністра України Миколи Азарова про переорієнтацію будівельної галузі на вітчизняні матеріали, член ради директорів Асоціації будівельників України, голова комісії Вінницької облради з питань будівництва Тимофій Гіренко.

"Питання скорочення імпорту будматеріалів Асоціація будівельників України не раз ініціювала перед Кабміном. Сьогодні 50% будівельних матеріалів, які використовують на будівництві - це імпорт. Не вважаю нормальною цю ситуацію, оскільки в Україні для виробництва є достатня сировинна база", - переконує Т.Гіренко та додає, що велика частка імпорту позначається на вартості житла.

На його думку, переорієнтація будівництва на вітчизняного товаровиробника матиме низку позитивних для ринку наслідків. Зокрема, створення нових робочих місць. Окрім того, стабілізується цінова політика, яка не залежатиме від коливань на ринку валюти, а також здійснюватиметься контроль за якістю матеріалів.

У будівельників є й інші проблеми, до вирішення яких має прислухатись Кабмін. Т.Гіренко упевнений, що земельні ділянки слід виділяти вже "підготовленими". "Земельні ділянки під виробництво будматеріалів потрібно давати готовими, із комунікаціями. Тоді інвестор піде", - констатує він.

Але лише політичної волі Кабміну недостатньо, має бути вироблений комплекс заходів. В тому числі, і продумана податкова політика. "Можливо запровадження пільгових податків для розвитку галузі на час будівництва таких об\'єктів", - пропонує Т.Гіренко.

Він навів приклад Польщі, яка має надлишок у виробництві будматеріалів і успішно їх експортує. Головний будівельник області упевнений, що ініціатива Кабміну матиме логічне продовження, оскільки "це вагомий крок вперед".



Переглядів: 3573
Поширень: 0