Так каже старший помічник прокурора Вінницької області з питань нагляду за додержанням законів по виконанню судових рішень по кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру пов\'язаних з обмеженням свобод громадян Андрій Кобилянський.
- В області порівняно з попередніми роками покращився стан по матеріально-побутових умовах утримання в\'язнів, їх санітарно-епідеміологічне забезпечення, харчування, - каже Андрій Кобилянський. - Стали безпечнішими умови праці. І взагалі, умови для роботи і життя в межах виправних закладів покращилися.

Проводяться перевірки і за інформацією, яку оприлюднюють правозахисні та релігійні організації щодо умов утримання в\'язнів. Щоправда, за словами Андрія Георгійовича, в 100% випадків ця інформація не підтверджується.

- Це стосується подій у Літинській колонії навесні цього року, скарг на діяльність Могилів-Подільської виправної колонії, тривалих необгрунтованих нападок на Стрижавську колонію, - зазначив Андрій Георгійович. - Переважна більшість такої „правдивої" інформації закінчується позовом до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. І такі позови подаються не тільки адміністраціями колоній, а й засудженими. Яскравий приклад тому задоволені судом позови двох засуджених Стрижавської колонії, які з власної ініціативи звернулися до суду. Якби у працівників системи покарань не було серйозних доводів, аргументів, доказів їхньої правоти, то позови з їхнього боку, з боку засуджених до судів би не подавались.

Наразі, окрім задоволених позовів двох засуджених Стрижавської колонії, один з яких достроково умовно вже звільнений, готуються позови від адміністрацій Могилів-Поділської та Стрижавської колонії до суду.

Завдяки прокурорським перевіркам закладів виявляються і порушення, які допускають адміністрації установ виконання покарань.
- Цього року нами порушена одна кримінальна справа відносно працівників адміністрації однієї із колоній області за зловживання посадовими становищем, підробку офіційних документів, - розповів Андрій Георгійович. - Також нещодавно складено протокол про адміністративне правопорушення з ознаками корупційного діяння.
Жодних масових протестів та заворушень протягом останніх років у вінницьких тюрмах не допущено.

За дев\'ять місяців цього року органи прокуратури внесли 721 документ прокурорського реагування на порушення у діяльності установ виконання покарань. За наслідками розгляду документів до відповідальності притягнуто 391 особу.


Переглядів: 3327
Поширень: 0