З кожним роком існування людини на планеті екологічна складова впливу на життя та здоров’я населення тільки зростає. Про екологічну ситуацію у Вінницькій області та соціальні фактори ризику у формуванні здоров’я вінничан йшла мова на прес-конференції, яка відбулася 19 березня у прес-центрі управління у справах преси та інформації облдержадміністрації. Ініціаторами проведення та безпосередніми учасниками прес-конференції стали начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Володимир Крисько, начальник відділу охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та екологічної експертизи Ірина Кононова та начальник відділу дозволів та природоохоронних програм Анатолій Іщенко.

«85% хвороб людини – від низької якості питної води, – наголосив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Володимир Крисько. – Ми входимо в десятку кращих областей України за якістю питної води. Звичайно, в області залишається низка екологічних проблем, наслідки яких так чи інакше слугуватимуть потенційною загрозою для довкілля та здоров’я людей. Однією з найгостріших природоохоронних проблем області залишаються понад 2 тисячі тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин. У 2011 році за кошти державного та, частково, обласного фондів охорони навколишнього природного середовища вивезено на знищення 138, 301 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, а вже у січні 2012 року на вимогу Міністерства екології та природних ресурсів України під керівництвом Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області проведена чергова інвентаризація непридатних хімічних засобів захисту рослин. У 2012 році близько 2 тисяч тонн пестицидів буде вивезено з Вінницької області, окрім тих пестицидів, що мають власника, тобто конкретне підприємство, яке відповідає, згідно з чинним законодавством, за утилізацію. На реалізацію цієї програми виділено 45 мільйонів гривень».

«Найбільшою проблемою для Вінницької області є промислові відходи, а саме люмінесцентні лампи, які містять ртуть – відходи І класу небезпеки. Не тільки промислові підприємства, але й населення використовує їх, через значну енергоефективність. Однак підприємства утилізують ці відходи в установленому порядку, на відміну від населення. Необхідно створити систему прийому люмінесцентних ламп на утилізацію від населення. Іншою проблемою утилізації відходів є підприємства, які мають автомашини. До відходів діяльності цих підприємств належать шини, акумулятори, відпрацьовані мастила. Практично всі підприємства області, а це майже 1800 підприємств мають дозволи на викиди. Дозвіл на спеціальне водокористування мають близько 800 підприємств, які скидають воду в Південний Буг. Це «ВінницяВодоканал», Ладижинська ТЕС тощо. Виробництв, які б дуже забруднювали навколишнє середовище водними відходами, в області немає», – зазначив начальник відділу дозволів та природоохоронних програм Анатолій Іщенко.

«Свою негативну роль на екологічній карті області відіграє напружена ситуація з організацією збору, сортування, переробки та складування твердих побутових відходів, особливо для великих населених пунктів – Жмеринки, Вінниці, Ладижина, Козятина, Могилева-Подільського. В ситуації з побутовими відходами все залежить не стільки від позиції місцевої влади, скільки від свідомості самого населення, від бажання зробити особистий внесок у справу збереження довкілля», – підкреслив Володимир Крисько.

«Варто зазначити, що збереження біологічного та ландшафтного різноманіття – є одним із основних наших завдань, – наголосила начальник відділу охорони земель, біоресурсів, заповідної справи та екологічної експертизи Ірина Кононова. – У 2011 році до складу заповідних територій області було додано 2 тисячі 400 гектарів. Створено п’ять нових об’єктів на території Жмеринського та Хмільницького районів, за рахунок частини земель Ямпільського району розширено регіональний ландшафтний парк «Дністер». Сьогодні землі заповідного фонду області складають 54 тисячі 200 гектарів, тобто 2,2% території області. Певні досягнення має Держуправління і в напрямку розбудови екологічної мережі. Протягом 2010-2011 років за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища була розроблена схема регіональної екологічної мережі. Проект отримав позитивну оцінку з боку громадськості, профільних наукових установ та був затверджений Вінницькою обласною радою в лютому 2012 року. До цієї схеми входить близько 25% території області, зокрема і ділянка водно-болотних угідь в долині річки Дністер від села Лядова до Ямполя, якій Розпорядженням Кабінету Міністрів України надано статус водно-болотних угідь міжнародного значення. Таким чином державою зроблено ще один крок у напрямку раціонального використання ресурсів та збереження біологічного розмаїття субмеридіального екологічного коридору – річки Дністер».

Співробітники Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області закликали і владу, і бізнес, і громадськість долучитися до спільної справи та, не чекаючи окремих доручень чи запрошень, взяти ініціативу у свої руки і зробити особистий внесок у справу збереження навколишнього середовища заради власного майбутнього та майбутнього України.



Переглядів: 4118
Поширень: 0