З-під Вінниці 23 березня вивезли 1400 люмінесцентних ламп. За день до цього їх кинули на трасу між селами Писарівка і Гавришівка. Про це повідомляє прес-центр Міністерства екології та природних ресурсів України.

"Лампи знаходилися в 50-ти картонних коробках. На них була вказана дата і країна-виробник - Польща. Всі лампи вже відпрацьовані, 20 штук пошкоджені", - розповіли в прес-центрі управління екології та природних ресурсів Вінницької області.

Правоохоронці розшукують осіб, які залишили лампи. "Це порушення природоохоронного законодавства. Відпрацьовані енергозберігаючі лампи містять сполуки ртуті, які можуть негативно вплинути на здоров\'я населення і навколишнє середовище і відносяться до небезпечних відходів. З розбитої лампочки ртутні випари потрапляють в легені. Лише один грам цієї речовини здатний призвести до забруднення більше 3, 3 млн куб. м повітря. До того ж, шкоди ртуть може завдати, потрапивши з побутовими відходами на смітник. А проникаючи з дощовою і талою водою в грунт, ртуть отруює підземні води. Згодом це все потрапляє у водопровід або колодязі ", - говорять екологи, повідомляє Gazeta.ua.

"Напевно, люди, які хотіли утилізувати лампи, злякалися розцінок за послуги. Зараз ми приймаємо такі лампи по 4 гривні за штуку ще з усіма відрахуваннями і вартості за транспортування. Приїжджаємо самі. Протягом півроку сума може зрости вдвічі, розцінки постійно збільшуються. Минулого року за одну лампу ми брали по дві гривні ", - розповів менеджер однієї з фірм-утилізаторів Артем.


Переглядів: 2843
Поширень: 0