10 квітня у Вінниці відбулось засідання круглого столу на тему «Електронне урядування та електронна демократія в муніципальних утвореннях України». Під час засідання організатори заходу (Вінницька міська рада, міжнародний фонд «Відродження» та громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку») спільно із представниками інших міст України обговорили стан розвитку електронного урядування (Е-урядування) в територіальних громадах України та загальні стандарти розвитку на муніципальному і державному рівнях. Крім того, учасники круглого столу узгодили навчальні програми муніципального громадського центру «Е-урядування», який розпочне свою діяльність вже у травні поточного року.

Вінниця першою із багатьох міст України розпочала роботу над впровадженням новітніх технологій у робочі процеси органів місцевого самоврядування та спрощенням процесу звернень городян до владних структур. Сервіси та Інтернет-ресурси, які розробляють фахівці у інформаційній галузі, допомагають створювати єдиний простір для запровадження та розвитку Е-урядування у Вінниці, а також поширювати досвід у інших містах України. В зв\'язку із цим у лютому було підписано тристоронній Меморандум про співпрацю між Вінницькою мерією, МФ «Відродження» та ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Одним із перших кроків у реалізації Меморандуму стало створення у місті муніципально-громадського центру «Е-урядування», діяльність якого сприятиме розвитку інформаційно-комунікаційних процесів у сфері електронного урядування та допоможе мешканцям обласного центру долучатися до прийняття місцевих рішень.

Менеджер програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» Діана Зубко повідомила, що муніципально-громадський центр «Е-урядування» вирішили створити саме у Вінниці, оскільки тут ще з 2006 року поступово впроваджуються елементи електронного врядування та електронної демократії в різні процеси на місцевому рівні.

«Саме тому ми визначилися із тим, що такий центр слід створити саме у Вінниці для того, щоб поділитися досвідом, - говорить Діана Зубко. - Після підписання Меморандуму ми розпочали плідно працювати над створенням центру, який буде офіційно відкрито найближчим часом. На його базі буде проводитися навчання, обмін досвідом між іншими містами, і в результаті ми сподіваємося отримати кінцевий результат, який можна буде поширити на загальнодержавному рівні і допомогти містам, які лише розпочинають рухатись у напрямку запровадження систем е-урядування».

«На часі впровадження елементів Е-урядування в роботу муніципалітетів є одним із пріоритетних, - говорить директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Олександр Риженко. - В першу чергу, це потрібно для того, аби зробити доступ громадян до інформації та участь у процесі прийняття рішень більш відкритими та легкими.

Створення муніципально-громадського центру «Е-урядування» дозволить стати центром комунікації для поширення досвіду між містами, якої на сьогоднішній день дуже не вистачає. Центр, який створюється у Вінниці, дозволить також налагодити комунікації громадян, представників органів самоврядування, представників громадських організацій по обміну досвідом».

За словами директора муніципально-громадського центру «Е-урядування» Оксани Гречко, планується розробити спеціальні курси навчання окремо для представників влади та громадськості (лідери громадських організацій, вчителі, журналісти, працівники комунальної сфери тощо). «Сьогодні більшість населення лише в загальних рисах знає про поняття електронного урядування, - каже Оксана Гречко. - Хоча на практиці вони можуть використовувати певні його елементи, навіть не здогадуючись про це.

Отож, навчальний компонент є одним із основних напрямків роботи центру. Що ж стосується клубу експертів «Е-урядування», то ми проводитимемо консультації як дистанційно, у формі веб-конференцій та вебінарів, так і у форматі щоквартальних зустрічей. Ми залучатимемо також й іноземних фахівців з е-урядування, аби запроваджувати досвід розвинутих країн у Вінниці та поширювати його на інші міста».

У центрі, який знаходитиметься по вул. Червоних партизанів,7, працюватиме двоє співробітників. «Вони безкоштовно навчатимуть вінничан основам комп\'ютерної грамотності та користуванню ресурсами міської ради, - повідомив виконавчий директор громадського об\'єднання «Подільска агенція регіонального розвитку» Олег Левченко. - Взагалі, технології Е-урядування уже давно використовуються і успішно функціонують у багатьох зарубіжних країнах.

Зокрема у Естонії за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій можна навіть проголосувати під час виборів та у певний, визначений до закінчення голосування, час змінити своє рішення. До слова, Канада визнала, що за своїм рівнем розвитку інформаційних технологій у сфері державного управління, вона відстає від Естонії на 12 років. Україна ж за рівнем розвитку Е-врядування посідає 68-е місце. З 26 обласних центрів держави електронне самоврядування запроваджене лише у 16 містах».
 



Переглядів: 4093
Поширень: 0