Цієї весни порядок після зими у місті наводили не лише спеціалізовані організації, а й громадськість, об’єднавши свої зусилля в рамках єдиного проекту «Зробимо Вінницю чистою». У такий спосіб Вінниця приєдналась до загальнонаціональної акції «Зробимо Україну чистою», яку ініціювали громадські організації країни. В результаті – силами комунальних служб та громадськості у місті ліквідовано 18 стихійних сміттєзвалищ та прибрано більше тридцяти зелених зон.

Першими розпочали прибирати місто комунальні підприємства, які привели до ладу прибудинкові території, дороги та вулиці обласного центру (усі ЖЕКи та інші спеціалізовані служби). А разом із ними розпочали прибирати місто студенти училищ і технікумів. Близько півтори тисячі юнаків і дівчат очистили більше двадцяти територій загального користування. Тож 8 травня керівники усіх навчальних закладів, які взяли участь у суботниках, отримали для своїх колективів подяки Вінницької міської ради та її виконавчого комітету.

Проект «Зробимо Вінницю чистою» продовжили громадські активісти у сквері ім. Козицького. Вони організували не лише самі прибирання, а й заходи, які спрямовані на зміну ставлення людей до оточуючого середовища та природи. Всі вони проходили у сквері з 17 по 26 квітня. Там був і перфоменс «Вибір за тобою», і вуличні еко-дебати, і екологічна квест-гра «На природі разом», і різноманітні майстер-класи, на яких можна було навчитись майструвати потрібні речі зі природних матеріалів та предметів, які почасти люди викидають на смітник.

Розпочалися екологічні заходи 17 квітня, коли активісти акції побудували з пластикових пляшок одну велику «Показову пляшку», яка символізувала утворення смітників. 25 квітня захід розпочався з цікавих ігор для дітей та екологічних вуличних дебатів. У інтелектуальній грі взяли участь 4 команди, які дискутували на теми: «У місті краще жити ніж у селі» та «Технологічний процес змінив наше життя до гіршого». До обговорення мали змогу долучитись і перехожі.

26 квітня сквер Козицького перетворився на екологічний майданчик у всіх його проявах. Перехожі могли переглянути роботи переможців фотоконкурсу, конкурсів екомалюнків та екоплакатів. 11 команд з вінницьких шкіл взяли участь у еко-квесті, де на них чекали різноманітні творчі завдання з екологічним напрямком. Перемогу здобула команда СЗОШ№34 «ЕКОС».

Також у сквері відбувались майстер-класи з вторинних відходів, яким майстри надавали друге життя. Перехожі активно долучались до створення справжніх витворів мистецтва із, здавалося б, непотрібних речей: мандали, пінгвінчики, вазочки та інші цікаві речі з пластикових пляшок, листівки з непотрібних журналів тощо. Екологічні інтерактиви відбувалися за підтримки КП "ЕкоВін".

А 26, 27 та 28 квітня відбулось, власне, і прибирання. Усі, хто долучився до акції, працювали на Барському шосе (від вул. Стельмаха до знаку «Вінниця»), вул. Квітучій (прибережна зона річки Південний Буг), сквері ім. Івана Богуна.

В реалізації ініціатив громадськості підтримали комунальні служби міста. Вони забезпечили усіх необхідним інвентарем та організували вивезення зібраного сміття. Упродовж усіх суботників, які відбувались у Вінниці, зібрано майже 550 кубометрів сміття та 11 автомобілів гілля. У прибиранні взяло участь майже 4 тисячі вінничан. Підведе риску весняних прибирань у рамках проекту «Зробимо Вінницю чистою» суботник, який відбудеться наступного тижня.

У Вінниці екологічні дні проходять за підтримки Вінницької міської ради, «ЕкоВін», Національної скаутської організації України “ПЛАСТ”, Благодійного фонду “Подільська громада”, ВМГО “Демократичний альянс”, НГО “Всеукраїнської екологічної ліги”, ТОВ “Подільська січ”, департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР. Також активно долучилися студенти географічного факультету ВДПУ ім. М. Коцюбинського та Вінницького вищого професійного училища № 19.



Переглядів: 5583
Поширень: 0