Захід, що пройшов під головуванням заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту України Бориса Жебровського, зібрав у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка математиків кожної з областей України.

Основним документом, винесеним на розгляд та обговорення учасників з’їзду, була нова навчальна програма з математики для середньої школи. Також у ході засідання розглядалися питання щодо стану впровадження Державної цільової соціальної програми поліпшення якості природно-математичної освіти та необхідності реформування системи підготовки вчителів математики.

Вінницьку область на з’їзді представила Заслужений вчитель України, керівник Центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору Тетяна Збожинська. Аналізуючи нову навчальну програму та акцентуючи увагу на актуальних питаннях розвитку математичної освіти, представник області у своєму виступі зазначила: «Математика - універсальна, всеохоплююча, залучає до світової культури саме тому, що не існує національної, державної чи відомчої математики. І в цьому наші переваги». Педагог переконана, що обговорюваний проект програми цілеспрямовує навчальну діяльність вчителя математики, структурує її, поряд з тим залишає простір для реалізації вчительської творчості, забезпечує плідне підґрунтя для створення належних навчально-методичних умов по розвитку кожного учня. «Чільне місце в програмі відведено формуванню в учнів вмінь і навиків доводити, починаючи практично з 5 класу. Програма узгоджена з програмами інших природничо-математичних дисциплін», - підкреслила вона.

Тетяна Збожинська також порушила питання модернізації математичної освіти шляхом введення у шкільну програму елементів теорії графів, математичної логіки, теорії ігор, наголосила на необхідності формування в учнів вміння не тільки і не стільки розв’язувати задачу, скільки ставити її.
Критерієм же оцінки рівня математичної освіти вінницький педагог вважає міжнародні математичні змагання.
«Практика роботи нашого Центру з інтеграції до європейського та світового освітнього простору, результативність участі учнів України в математичних кубках Європи, міжнародних чемпіонатах з розв’язування логічних математичних задач є свідченням того, що наші шкільні програми слугують прекрасному розвитку логічного мислення дітей, саме тому вони є незаперечними фаворитами в розв’язуванні комбінованих логічних задач, в розв’язуванні задач на пошук виграшних стратегій, найкращі показники демонструють учні у сформованості обчислювальних навиків», - резюмувала Тетяна Збожинська.


Переглядів: 3293
Поширень: 0