Власниця будинкуДім за адресою - вулиця 50-річчя Перемоги, 41 збудували ще в 1967 році. Особливості життя в будівлі без технічного поверху та з численними дефектами, на які при здачі в експлуатацію просто закрили очі, мешканці відчули ще тоді.

- Може років із десять від сили за весь цей час дах нас не турбував, - каже мешканка будинку Людмила Пастернак. - А іншим разом, як тільки дощ, чи зимова відлига - тече. І з даху струменить вода, і з швів. По шістнадцять тазиків і каструль підставляємо, щоб сусідів не затопити.

У лютому цього року мешканців п\'ятого поверху заливало просто нестерпно і вони звернулись до ЖЕКу, щоб той оцінив ступінь пошкоджень і поквапився з ремонтом. Підганяти комунальників були всі підстави, адже останній ремонт покрівлі наплавляючим рубероїдом вони робили ще у 2002 році.

- Підтримуючий поточний ремонт у цьому будинку ми виконали у 2010 та 2011 роках, - нагадав виконуючий обов\'язки директора Анатолій Панчук. - Враховуючи обмеженість фінансування, щомісяця ЖЕК може відремонтувати не більше 50 квадратних метрів покрівлі. Але капітальний ремонт можна виконати за умов дольової участі всіх власників квартир цього будинку. Достатньо оплатити 30% від вартості робіт.

Про можливість співфінансування мешканцям нагадали і в департаменті житлового господарства Вінницької міськради.

- ЖЕК навіть скликав збори, щоб вирішити це питання, - говорить інша мешканка п\'ятого поверху Людмила Даценко. - Але на них майже ніхто не прийшов. Хто нижче живе, тому не тече, тож і на ремонт ніхто витрачати кошти не хоче. Дарма, що живемо в одному будинку і наші біди рано чи пізно торкнуться й їх квартир.

Ініціативна група підрахувала, якщо розподілити витрати на всіх мешканців, власники однокімнатних квартир сплатили б за ремонт десь 500 грн, багатоквартирних - трохи більше. А якщо покласти все на плечі мешканців останнього поверху - кожній з цих дев\'яти сімей доведеться сплатити понад 10 тис. грн.

Звісно, мешканці могли б ефективніше вирішувати свої проблеми, якби сторили об\'єднання співвласників багатоквартирного будинку.

- Виконком міськради всебічно підтримує програму стоврення таких обєднань, - каже директор департаменту житлового господарства Сергій Кушнір. - До того ж і перевага першочергового ремонту надається саме тим будинкам, де вже створені та діють ОСББ.

Але, як виявилось, і тут не все просто.

- Немає в нашому будинку з ким його створювати, - бідкається Людмила Пастернак. - Тут одні молоді сім\'ї та пенсіонери живуть. Вони зараз не платять і тоді платити не будуть. На стінах під\'їзду постійно вивішуються списки з величезними боргами за комунпослуги. Яке з нас об\'єднання співласників, сміх один.

От і виходить: чому без ремонту - бо бідні, а чому бідні - бо без ОСББ.


Переглядів: 4085
Поширень: 0