За дорученням начальника Управління МВС у Вінницькій області генерал-майора міліції Валерія Ноніка з 11 по 31 липня Державтоінспекція Вінниччини проводить оперативно-профілактичне відпрацювання області під назвою «Мотоцикліст».

До проведення посилених заходів спонукала ситуація, яка склалася на дорогах. Тільки з початку літа на автошляхах Вінницької області зареєстровано 17 ДТП за участі водіїв мототранспорту, віком від 16 до 50 років. 4 мотоциклісти загинули і 17 людей отримали травми. З числа травмованих – 10 водіїв, 5 пасажирів, 1 велосипедист та 1 неповнолітній пішохід. У переважній більшості дорожньо-транспортні пригоди відбулися унаслідок перевищення швидкості, правил маневрування та порушення правил переїзду перехресть. Все це призвело до 7 випадків зіткнень транспортних засобів, 3-х – наїзду на перешкоду, 2 випадків перекидання, стільки ж падінь, по одному випадку з’їзду в кювет, наїзду на пішохода та велосипедиста.

З настанням літнього періоду на дорогах різко збільшилась кількість мопедів, скутерів і мототранспорту, який, у більшості випадків, ввезений на територію України нелегально. Маючи об’єм двигуна до 50 і більше кубічних сантиметрів, вони, у переважній більшості, власниками не зареєстровані. Керують ними різного віку люди і навіть діти, починаючи від семи і старше шестидесяти років. Серед них є ті, які не мають ні навиків, ні знань Правил дорожнього руху. Їздять вони без посвідчення водія, без шоломів, не дотримуються Правил дорожнього руху і, як наслідок, створюють небезпечні ситуації на проїзній частині дороги не тільки для себе, а й для решти учасників дорожнього руху. Варто зазначити, що останнім часом почастішали і випадки незаконних заволодінь двоколесими. Через відсутність реєстрації цього транспортного засобу і документів на нього власники не можуть звернутися за допомогою про розшук до правоохоронних органів, який, в свою чергу, ускладнюється відсутністю реєстраційних даних (державних номерних знаків, ідентифікаційних номерів).

Варто нагадати, що наразі в області діє спрощена система реєстрації мопедів і скутерів, об’єм двигуна яких складає 50 і менше кубічних сантиметрів.

Складність оперативно-профілактичних заходів полягають в тому, що водіїв мототранспорту для їх же безпеки, не можна переслідувати. Таким чином, не реагуючи на жест про зупинку, злісні порушники намагаються уникнути відповідальності. Проте до таких вживаються оперативно-пошукові заходи і в разі позитивного результату відповідальності уникнути вже не вдається.

20 липня до відпрацювання обласного центру долучили засоби масової інформації. Спільно з екіпажами ДАІ вони прийняли безпосередню участь у рейді. Як повідомив під час брифінгу начальник ДАІ міста Вінниці підполковник міліції Анатолій Присяжнюк, близько 70 відсотків мопедів і скутерів сьогодні залишаються ще не зареєстровані. У разі виявлення таких, мототранспорт вилучається і ставиться на арешт майданчик. Така ж процедура очікує і нетверезих водіїв. З початку відпрацювання міста Вінниці інспекторами ДАІ виявлено 25 порушень Правил дорожнього руху, скоєних цією категорією водіїв. З їх числа – 8 нетверезих і стільки ж незареєстрованого транспорту. Дев’ять водіїв керували без посвідчення водія категорії А-1.

Під час рейду серед учасників дорожнього руху інспекторами ДАІ розповсюджуються тематичні листівки з інформацією про стан аварійності в області, його причини, наслідки та заходи уникнення.

Як результат, з моменту відпрацювання в області не відбулося жодної ДТП за участі водіїв мототранспорту. Керівництво ДАІ Вінниччини запевнило, що подібні профілактичні заходи будуть проводитися постійно, щоб на дорогах і вулицях була гарантована безпека дорожнього руху. А для батьків та дітей Державтоінспекція нагадує, що керувати мопедами і скутерами можуть тільки ті, хто досягнув 16-літнього віку та мають посвідчення категорії А-1.



Переглядів: 719
Поширень: 0