Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами оприлюднило техніко-економічне обгрунтування Національного проекту "Чисте місто" вартістю 435 млн євро. Вінниця увійшла в число десяти міст, де будуть побудовані сміттєпереробні заводи.

- Уряд відкрив "зелене світло" для створення індустрії сміттєпереробки, - вважає голова Госнацпроекта Владислав Каськів. - Десять нових комплексів, в різних регіонах України, з глибиною переробки понад 50% складуть основу нової індустрії України та служитимуть прикладом для втілення Національного проекту в інших регіонах країни.

Згідно з техніко-економічним обгрунтуванням, будівництво розраховане на два роки. Потужність вінницького заводу - 100 тис. тонн твердих побутових відходів на рік. Інвестиційний конкурс на будівництво буде оголошений в серпні.

Нинішню ситуацію з побутовими відходами в місті змальовує заступник глави Віннницької облдержадміністрації Роман Аксельрод.

- Нині місто активно використовує сміттєвий полігон у Стадниці, - говорить Роман Аксельрод. - Територія цього полігону - земля Вінницької міськради. Сьогодні там складовуються побутові відходи, відкачуються фільтрат, добувається газ. Полігон підпорядкований, не горить як колись, пересипається грунтом. Там все нормально. Але рано чи пізно його все ж доведеться закрити, бо його ресурс обмежений. Але Вінниця прийняла своєчасне рішення і завдяки обласному бюджету придбала сортувальну станцію для сміття. Коли вона буде змонтована, навантаження на нині діючий полігон значно зменшиться. Але й це ще не остаточний вихід із ситуації. Новий сміттєвий полігон, яким користуватиметься місто після закриття стадницького, проектується у Людовці.



Переглядів: 4757
Поширень: 0