Проблема слабкої активності людей з інвалідністю у виборчому процесі існує по всій Україні. Ця тенденція негативно впливає на результати будь-яких виборів, на повноту народного волевиявлення, а також на загальний імідж держави. З іншого боку це також негативно впливає і на громадянський розвиток людей, що не голосують. Практично цей розвиток не відбувається. Мало захищені категорії населення (особливо молоді) звикають до власної непотрібності в державі, до пасивності в житті, і стають зневіреними обивателями, які відчувають лише, що їм хтось завинив. Так втрачається значна кількість людей, що могла бути активним прошарком громадянського суспільства. Ця проблема існує з багатьох причин: невпевненість державних інституцій у важливості голосування для людей з інвалідністю саме на дільницях, виховання в сім’ях, де проживають люди з обмеженими фізичними можливостями, занижена самооцінка, неприлаштованість вулиць та місць громадського споживання до потреб людей з інвалідністю тощо.

Тому аби переконати людей з інвалідністю (особливо молодь) та людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, у важливості їхньої громадської активності, у їхній значимості й залучити їх до виборчого процесу, а також налаштувати громаду Вінниччини на толерантне ставлення та розуміння проблем вищезгаданих категорій і всіляке сприяння їхньому волевиявленню у виборах 2012 року, ГО «Паросток» започаткувала новий проект «Рівні можливості у виборах для людей з інвалідністю», підтриманий Фондом Східна Європа.

В рамках проекту 28 серпня пройшов перший тренінг «Твій голос – твоє майбуття» із запланованої серії тренінгів для людей з інвалідністю, учасниками якого стали 25 осіб, що мають проблеми з пересуванням. Проводили тренінг фахівці Подільського Центру Прав Людини Михайло Бардин та Олександр Довбиш, а також психолог Вінницького обласного Центру СНІДу В’ячеслав Бурковський.

Учасники групи, а це здебільшого молодь, на початку тренінгу мали помітний скепсис щодо власної участі у голосуванні, висловлювались про те, що їхня участь не є важливою та ніяк не вплине на майбутнє країни. Також більшість були впевнені в фальсифікації результати виборів. Проте після обговорення найбільш гострих проблем, після отриманих юридичних знань та психологічної підтримки учасники тренінгу суттєво змінили свої погляди.

«Я і не збирався цього року голосувати, – поділився Олег С., що пересувається в інвалідному візку, – збирався поїхати з друзями на пікнік. Дуже не любив я раніше усієї цієї «державності» й таке інше. А от сьогодні прислухався до порад, змінив ставлення. Думаю, що на одних песимістах майбутнього не збудувати. А раптом мій голос допоможе симпатичній мені партії перемогти? Вирішив: спочатку проголосую (поїду на дільницю), а потім вже й на пікнік. Принаймні, так мій бюлетень буде важче використати для фальсифікацій…»

Метою тренінгу була саме активізація громадянської позиції людей з інвалідністю, спонукання їх до участі у виборах цієї осені. Отож, можна сподіватися, що проектна діяльність ГО «Паросток» внесе позитивні зміни, покладе свою лепту до демократичного майбутнього України.



Переглядів: 3926
Поширень: 0