Такі цифри озвучив днями головний редактор інформаційного агенства «SECURITY» Ігор Приходько.

- ...місто, в якому ви проживаєте можна поділити на 100 і ви дізнаєтеся яка саме кількість людей перебуватиме з вами поруч після відбуття покарання або просто - раніше судимих, - говорить Ігор Приходько. - До прикладу, якщо це місто Полтава, Вінниця або Рівне, де чисельність міст близько 300 тис. населення, то в цих містах знаходитися по 3000 раніше судимих. У Києві - це 40 тис. А якщо згадати, що в даний момент кількість сидільців по тюрмах і зонах України складає ще близько 250 тис., то це вже більше півмільйона. До речі - це 2% виборчого електорату.
Ці цифри експерт наводить, розмірковуючи про проблеми міжнародного проекту «Підтримка в\'язничної реформи в Україні».

- Дуже важко усвідомлювати себе в замкнутому колі, коли в голові крутиться: "Де я можу взяти довідку про працевлаштування для того, щоб надати її в райвідділ для обліку, коли роботодавець відмовляється брати з судимістю на будь-яку роботу". Колишні засуджені рідко звертаються до центру зайнятості. Вони звикли до того, що тобі ніхто не помічник - ти сам за себе. І ці поняття не зрозумілі на волі, як і воля не розуміє тебе. Тебе ніхто тут не чекає і нікому ти тут не потрібен, - констатує Ігор Приходько.

На його думку, дива від проекту підтримки тюремної реформи в Україні чекати не варто.

- Я б повірив, я б хотів вірити, але чудес не буває, - каже Ігор Приходько. - Хоч і банально буде сказано, але не тюрми потрібно реформувати, а дати людям спокійно працювати і заробляти. А дивлячись на владу, не страшні ні тюрми ні покарання - є у кого вчитися і до чого прагнути.


Переглядів: 3036
Поширень: 0