До міського голови на сайті "Моя Вінниця" звернулась вінничанка Оксана, що проживає у будинку на пл. Гагаріна, 4: "По усьому будинку з\'явились великі тріщини, сходи в під\'їздах відстають від стін, а на п\'ятому поверсі в квартирах тріщини проходять через всю кухню, ванну та коридор. Справа, звичайно, через будівельні роботи перед універмагом. Але мені здається, що краще зараз вжити заходів, щоб будинок не розвалився, ніж потім мати проблеми в разі обвалу".

Мер відповів, що доручив фахівцям обстежити вказаний будинок. Не чекаючи офіційних відповідей, "Місто" теж побувало у проблемному будинку.

- Коли ми почали робити ремонт, то син навіть сфотографував, як стіна від стіни відійшла так, що рука пролізала, - розповіла мешканка Ніна Іванівна, квартира якої на п\'ятому поверху. - Але ремонт ми закінчили. Нам же треба жити.

Мешканка будинку Олена Краснікова і старша у будинку Анжела Зая стверджують, що тріщини у п\'ятиповерхівці з\'явились саме тоді, коли почали рити котлован для автопаркінгу.

- Його вирили за метра два від будинку, навіть умудрились зруйнувати дашок магазину на першому поверсі, - розповідає Олена. - Навіть мій батько намагався їх зупинити, щоб не руйнували будівлю".
Виявилось, що ще кілька років тому мешканці почали збирали підписи-підтвердження тріщин у стінах.

- Нам два роки тому поставили паперові маячки, - показує Олена на паперову наліпку на тріснутій стіні. - На усі наші скарги нам відповідали: "Усі дозволи на будівництво є".

Жінка каже, що у четвертий під\'їзд взагалі боїться ходити, бо таке враження, що сходи обваляться.

Ярослав Сімаков, гендиректор ТОВ "Київцивілбуд", генпідрядника будівництва, вважає, що причини деформації будинку мають встановити лише кваліфіковані фахівці.

- Якщо оцінка ситуації буде хибною, то й заходи щодо поліпшення стану будівлі можуть бути неефективними, - пояснює Ярослав Сімаков. - Підприємство "Київцивілбуд" розуміє бажання мешканців будинку жити без зайвих побоювань і за необхідності може надати будівельні матеріали. Але безпосереднє виконання відновлювальних робіт може організувати лише власник чи експлуатуюча організація будинку.

Також, за словами Ярослава Сімакова, підприємство не залишить без уваги прилеглі території - за необхідності допоможе із ремонтно-відновлювальними роботами.

Тобто, тепер людям ще слід довести, що до будівництва перед універмагом тріщин у їхньому будинку не було. І, можливо, все це ще доведеться доказувати у суді. Звісно, за власний кошт. До слова, будинок на Гагаріна, 4 був зведений саме до відкриття універмагу.



Переглядів: 6351
Поширень: 0