Найнеприємніше у цій історії те, що спритники намагаються використати насправді потрібний банківський сервіс екстренного переказу грошей. Він дозволяє зробити терміновий переказ у скрутній ситуації навіть без кредитки, просто зателефонувавши в банк та вказавши деяку особисту інформацію. Банкіри сподівались, що полегшать життя клієнтам, а шахраї придумали, як обібрати найдовірливіших до нитки.

Вінничанка, яка розповіла свою історію журналістам, стикнулась із шахраями, коли намагалась продати за оголошенням власну весільну сукню. Покупець знайшовся досить швидко. Перезвонив за вказаним телефоном і сказав, що мешкає в іншому місті, але готовий заплатити за сукню хоч зараз. Навіть чекати посилки не буде, мовляв, ми ж усі люди чесні. І щодо ціни не торгувався. Ну, просто тобі казковий варіант!

- Попросив майбутній покупець лише про одне - скажіть номер кредитки, на яку перераховуватиму вам гроші та паспортні дані, для надійності, - згадує вінничанка. - Мовляв, треба ж знати з ким маю справу.

В принципі, вже на цьому етапі перемовин вінничанку мало б щось настрожити. Адже її запитували про особисту інформацію, а розкривати її по телефону першому ліпшому - не наймудріший вчинок. Але, мабуть, бажання пошвидше продати сукню перебороло сумніви і жінка розповіла усе про що її питали.

Через деякий час до вінничанки зателефонували вже з іншого номера. Незнайомець відрекомендувався представником місцевого відділення банка та порадував жінку приємною інформацією. Сказав, що на рахунок ось-ось мають "впасти" гроші, але оскільки не підключений сервіс екстренних переказів, банк не може їх зарахувати. Втім, одразу ж обнадіїв, запевнив у лояльності до клієнтів. Мовляв, якщо згодні, ми вам самі усе швидко підключимо, навіть у банк ходити не треба. Єдине що, коли на ваш телефон прийде sms з підтвердженням - вкажіть нам цифри з повідомлення, щоб завершити процедуру реєстрації. Жінка і тут довірливо зробила все, про що просили її шахраї. Більше до жінки не телефонували, а через кілька годин вона виявила, з її картки щезли 5200 грн - усе, що дозволяв зняти кредитний ліміт...

- Я звернулась у службу безпеки банку, - каже жінка. - І з розмови з керівником служби безпеки зрозуміла, що не одна така. Але легше від того не стало, мені пояснили, якщо злочинців не знайдуть, кредит доведеться гасити самостійно.

Жінка звернулась до правоохоронців і сподівається, що вони знайдуть та покарають шахраїв. Але й там її не втішили.

- Сказали тільки, що випадок дуже схожий на почерк банди кримських шахраїв, розслідуванням діяльності яких займаються тамтешня міліція, - каже жінка. - Тож і мій випадок, мабуть, саме так розслідувати будуть. От і все...

Схожих історій на вінницьких інтернет-форумах - безліч. На щастя, не всі лохотронні схеми завершуються так трагічно.

- У цієї байки є мораль, - говорить вінничанин Сергій, якого свого часу теж намагались "розвести" по схожій схемі. - Коли людина називає свої особисті дані, зловмисник може скористатись його рахунком. Наприклад, зателефонувати, назвати всю відому персональну інформацію про вас і номер вашої картки. Потім скаже, що хоче всі ваші грошенята перевести на свій "лівий" рахунок. Або взагалі взяти кредит. В цілому, будьте мудріші. Звільніть ваші голови від казок про Іванка-дурника, Золоту рибку та інші фантастичні історії. Ви ж не діти, врешті решт. Будьте розумнішими: сім разів подумайте, один зробіть!

Коментар експерта

Керівник сектору зв\'язків з громадськістю УМВС у Вінницькій області Анна Олійник:

- Насправді таких заяв правоохоронці нині фіксують не багато. І не тому, що випадків мало. А тому, що кожен факт вимагає ретельної перевірки, адже часто межує із порушеннями у сфері цивільно-правових відносин. Тим не менш, за наявності складу злочину обов\'язково порушується кримінальна справа за ст.190 Кримінального кодексу України - шахрайство. А порада тут може бути одна - в жодному разі не передавайте незнайомцям свої персональні дані. Бережіть інформацію про кредитки. Адже розвиток технологій дає злочинцям все більше шансів поцупити кошти на відстані, навіть не торкнувшись вашої кредитки, чи гаманця у реальності.



Переглядів: 4518
Поширень: 0