Про особливості Закону розповів начальник Управління громадської безпеки УМВС України у Вінницькій області Володимир Лисий.

Згідно цього Закону розширена заборона куріння тютюнових, а також електронних цигарок та кальянів у громадських місцях, а саме: у ліфтах і таксофонах, у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, об’єктів культурного призначення, у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ, на дитячих майданчиках, у під’їздах житлових будинків, у підземних переходах, у транспорті загального користування, який використовується для перевезення пасажирів, на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів, у приміщеннях закладів ресторанного господарства.

Крім спеціально відведених для цього місць, забороняється курити у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності, у приміщенні готелів та аналогічних місцях розміщення громадян, у гуртожитках, аеропортах та вокзалах. Згідно Закону власники закладів ресторанного господарства зобов’язані відвести спеціальні місця, де відвідувачі закладу могли б курити. Площа такого місця має займати не більше 10 % від загальної площі закладу та має бути обладнана витяжною вентиляцією. У разі невиконання цих вимог власникові закладу загрожує штраф від 1 000 до 10 000 гривень. Таку ж саму суму вони сплатять і за те, якщо у невідведених для цього місцях буде розміщена попільничка.

Застосування фінансових стягнень з порушників покладено на органи з питань технічного регулювання та споживчої політики, але це не звільняє винних осіб від дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності.



Переглядів: 5332
Поширень: 0