Сьогодні 21 грудня о 9:13 за київським часом закінчився календар майя. Прославився він в сучасній популярній культурі завдяки поширенню у світі чуток про кінець світу, який нібито повинен наступить 21 грудня 2012 року.

Досить багато людей жило в очікуванні 21 грудня. "Кінець світу" став один з найпопулярніших запитів в Інтернеті. Чимало мешканців нашого міста, особливо похилого віку, до кінця світу готувалися заздалегідь - купуючи свічки, сірники, гречку та багато іншого.  Але нічого поки що несталося. І обіцяний кінець світу 21 грудня о 10 годині оминув вінничан, які, доречі, в нього і не вірили.

Зате сьогодні, 21 грудня  День язичницького шанування Карачун, друге ім\'я якого Чорнобог. Припадає на день зимового сонцестояння – найкоротший день у році і один з найхолодніших днів зими. 

Вважалося, що в цей день бере свою владу грізний Карачун – божество смерті, підземний бог - повелитель морозів, злий дух. Стародавні слов\'яни вірили, що він відає взимку  морозами, і вкорочує світлий час доби.

У народі поняття «карачун» в сенсі смерті використовується до цих пір. Кажуть, наприклад: «прийшов йому карачун», «чекай Карачуна», «задати Карачуна», «вхопив карачун». З іншого боку, слово «Карачі» може мати такі значення – задкувати задом, поповзом, «скорячіло» – скорчив, звело.

Слуги Карачуна - ведмеді-шатуни, в яких обертаються буревії, і заметілі-вовки. Вважалося, що за ведмежого бажання і зима студена триває: повернеться ведмідь у своєму барлозі на інший бік, значить, і зими рівно половину шляху до весни пройти залишилося. Звідси і приказка: «На Сонцестояння в барлозі ведмідь повертається з боку одного на інший».



Переглядів: 3906
Поширень: 0