Костянтин КосмачПереходити на альтернативні енергоносії однозначно потрібно, особливо великим містам, вважає переможець всеукраїнського конкурсу енергозберігаючих технологій житель Тульчина 72-річний Костянтин Космач. Уже з наступного року потрібно закладати в бюджет кошти і замінювати обладнання.

Що в першу чергу потрібно замінити містам?

— Застарілі котельні, які вже давно неефективні, — каже Костянтин Степанович. — Біля кожного будинку зробити міні-котельні і встановити сучасні енергозберігаючі котли. Немає значення, будуть вони працювати на соломі, дровах чи вугіллі. Колись у Тульчинському районі добували торф, робили брикети і продавали населенню для опалювання в грубах. Це вважали ефективним. Нині вигідні котли на соломі. Вона дешева.

Яке опалення вважаєте найефективнішим для населення?

— По комфортності і зручності — це електроопалення. Для сіл можна використовувати піролізні котли. Але для місцевих жителів вони невигідні, бо потрібно постійно думати, де брати дрова.

Яке альтернативне опалення буде найдешевшим?

— Електроопалення. Найдешевший електрокотел коштує від 1200 гривень. А якщо придбати економний котел — можна суттєво заощадити.

На конкурсі енергозберігаючих технологій ви посіли перше місце з новою моделлю електрокотла. У чому його унікальність?

— Котел має потужність 3,6 кіловат на годину і працює від звичайної мережі у 220 вольт. Тобто на його встановлення не потрібно жодного дозволу. Він достатньо економний. Бере 36 ват на обігрів квадратного метра приміщення. За гривню на добу опалює 10 квадратних метрів. Інші котли витрачають приблизно 100 ват на квадратний метр площі — тобто втричі більше.

Працюємо над розробкою нового електрокотла — двоконтурного. Нагрівати воду буде не за допомогою тенів, а каменю талькохлориду, який нагрівається до 1000 градусів і довго тримає температуру. Це ще більше здешевить використання електрокотлів.

Економні електрокотли продаються?

— Ми займаємося лише розробкою цих приладів. Передаємо документи на серійне виготовлення електрокотлів у Крим. За кілька місяців їх можна буде придбати в магазинах.


Переглядів: 12221
Поширень: 0