Цього року настрій вінничанам попсували наслідки тривалих снігопадів. А от у 2001 році жителі області потерпали від ожеледиці. Те стихійне лихо спіткало нас восени 2000 року, але наслідки його були відчутні ще довго. Принаймні, у січні 2001 року вінницькі газети писали: "Наслідки стихійного лиха у вигляді ожеледі, яке в ніч з 26 на 27 листопада звалилося на Вінниччину і тривало майже тиждень, поступово усувається, щодня дедалі більше населених пунктів отримують світло і постійний телефонний зв\'язок. І це незважаючи на його масштаби (найбільші в Україні), адже залишилися без електропостачання 1513 населених пунктів, тобто дев\'яносто відсотків. Від "тихого удару" криги упало понад 88 тисяч електроопор, зупинилася Ладижинська ТЕС, припинилися автомобільне та частково залізничне сполучення..."

Зима

Проблемами Стадницького сміттєзвалища у 2001 році доскіпливо цікавились правоохоронці, стимулюючи до "ефективної роботи контролюючі державні органи по охороні довкілля та екологічній безпеці".

У січні вінничани мітингували з антипрезидентськими гаслами та влаштовували пікети з плакатами "Кучму - геть!"

"10 січня у Вінниці на майдані біля "Книжки" відбувся багатолюдний (за офіційними даними до 25000 осіб) мітинг. Організатором його виступив громадський Комітет захисту Конституції, до якого увійшли 12 партій та 9 громадських організацій центристського спрямування. А напередодні у Вінниці було створено альтернативний Комітет захисту Конституції "Україна без Кучми". Він заявив про своє існування пікетами на площі з антипрезидентськими гаслами", - писали "Вінницькі відомості".

Пізніше у рамках акції у Вінниці намагалися привселюдно спалити опудало, яке уособлювало постать Президента Кучми. Але не судилося...

"Поки активісти обласних осередків Соціалістичної Партії "Собору" з\'ясовували стосунки з "батьками" міста, котрі заборонили проводити на площі будь-які акції, залишене без нагляду опудало украв невідомий поціновувач політичного "андеграунду".

Приємно почався 2001 рік для відомого вінницького бізнесмена Юрія Коробкіна. Гільдія редакторів різних вінницьких видань визнала "ресторанного короля" підприємцем року.

"Церемонія вручення диплома, який цього року набув вигляду банкноти номіналом у 2 тисячі гривень, відбувалася без зайвих урочистостей: щиро, від усього серця, під клацання фотоапаратів, миготіння фотоспалахів і стрекотіння відеокамер..."

У січні 2001 року у вінницький футбольний клуб "Нива" повернувся видатний тренер Єфим Школьніков.

"Те, на що сподівались (і про що мріяли) вінницькі любителі футболу, потрохи почало втілюватись у реальність. Як відомо, дуже багато залежить від керівника підприємства, першої особи в будь-якій справі. І такий авторитетний, без перебільшення, улюблений у місті спеціаліст, нарешті, приїхав у Вінницю", - писали тоді вінницькі газети. Щоправда, радість була швидкоплинною. Того ж року Єфим Школьніков посаду тренера "Ниви" й залишив - так само несподівано, як і обійняв її.

Взимку сталася й подія, яка перед тим була предметом довгого кулуарного обговорення.

"Увечері, напередодні Тетяниного дня, на Соборній, 46, відчинила двері перша в місті і 32 в Україні аптека для ветеранів. Своєю появою цей заклад завдячує не міському і не обласному управлінням охорони здоров\'я, а мало (поки що) відомому широкому загалу ЗАТ "Ганза", представництво якого й розпочало свою діяльність на Вінниччині з відкриття аптеки", - писали у 2001-му журналісти.

Надзвичайно порожньо було шостого лютого у м\'ясних павільйонах міських ринків - бастували продавці, точніше, перекупники м\'яса.

"Таким чином вони протестували проти намагання міської влади "упорядкувати", а, точніше, взяти під контроль їхній бізнес... Пристрасті уляглися лише після обіцянок міської влади переглянути деякі параметри податкових відрахувань", - читаємо у "Вінницьких відомостях".

"Влада і приватні перевізники більше не сваритимуться" - такі оптимістичні прогнози робили вінницькі журналісти у 2001 році. Підставою для них тоді стало оголошення про конкурс на маршрутні перевезення.

"На відміну від попередніх конкурсів, нинішній закритий не є тендером, а лише підставою для юридичного оформлення за підприємцями їхнього фактичного права займатись пасажирськими перевезеннями. Отож у ньому братимуть участь усі підприємці, що займаються пасажирськими перевезеннями, а не лише юридичні особи, як це було раніше".

Як відомо, оптимістичні прогнози не справдились - маршрутники і влада відтоді запекло сперечались ще неодноразово. Але як перший крок на шляху до взаємопорозуміння це оголошення цілком можна зарахувати.

У 2001 році Вінниця вперше підписала договір про співробітництво зі столичною будівельною холдинговою компанією "Київміськбуд".

"Минулої осені представники "Київміськбуду" зустрічались із керівництвом нашої області і міста, ретельно вивчали вінницький вторинний ринок житла і вирішили, що спробувати варто. Якщо вдалими видадуться пілотні проекти, будуть укладені і довготривалі договори на перспективу".
Тоді мова йшла лише про два чи три житлові будинки...

Весна

Вінниця обрала свою королеву краси. У 2001 році корону "Міс Вінниці" приміряла вісімнадцятирічна Ольга Міняйло.

"Щаслива дівчина була в захваті від того, що перемогла. Адже її коронували срібною короною, оздобленою дорогоцінним камінням, яка, до речі, залишиться у неї назавжди", - писали газети.

У березні Вінниччина отримала одного з найодіозніших голів міст обласного підпорядкування - міським головою Ладижина обрали Валерія Коломойцева. Він виконує свої повноваження й досі.

"Аналізуючи перебіг виборчих перегонів у місті енергетиків, вивчаючи громадську думку, політологи прогнозували, що найбільше шансів заволодіти кріслом мера має саме Валерій Коломойцев - генеральний директор СП "Байкал Вест" та голова правління ВАТ "Енергетик". Проте ніхто не передбачав, що його перемога буде настільки переконливою", - відзначали журналісти.

Про відкриття у Вінниці сміттєпереробного заводу вперше заговорили теж у 2001 році.

Журналісти натхненно цитували керівника "Теплого дому": "За словами директора ВАТ "Теплий дім" Юрія Соколова, на встановлення всього устаткування і навчання обслуговуючого персоналу знадобиться 8-9 місяців. Після чого завод можна запускати в дію, а сировини в нас вистачить на декілька років вперед".

Відтоді такі розмови вже не припинялись - у різні роки, на різних владних рівнях і незалежно від політичного забарвлення керівників.

Ще один владний намір, який так і не втілився у 2001 році, але наробив багато галасу - оголошення війни стихійній торгівлі.

"...міський голова Володимир Ваховський пообіцяв до першого травня 2001 року ліквідувати всі стихійні ринки Вінниці, а їх у нас не мало й не багато. Аж 30!", - написали газетярі, які побували на

У березні правоохоронці розкрили найрезонансніше вбивство 2001 року.

Цитуємо повідомлення у пресі:

"Майже місяць знадобився працівникам міліції для розкриття вбивства почесного громадянина м.Вінниці Олександра Кузьмича Фокіна. На початку цього тижня підозрювані затримані. Ними виявились троє молодих вінничан. Вони увійшли до квартири ветерана під приводом купівлі телевізора, якого О.Фокін хотів продати, а потім на нього напали. При обшуках у них вилучені речові докази, зокрема, один із зниклих орденів".

У 2001 році, намагаючись заощадити на енергоресурсах і втримати ціну на проїзд на рівні 35 копійок, Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління фактично впритул підійшло до межі краху.

"...кількість трамвайного і тролейбусного транспорту, який обслуговує вінничан, зменшилась. Також скоротився робочий день для водіїв міського електротранспорту та кондукторів. Як на це зреагують пасажири - невідомо", - не ризикували тоді робити прогнози журналісти.

Телефонні "мінери" погрожували підірвати Вінницький медичний університет у квітні 2001 року. Навчальний заклад мав злетіти у повітря на... День космонавтики.

"Вже вдруге за останні два з половиною роки невідомі дзвонять до приймальні ректора Вінницького медичного університету (а потім - до міліції) і попереджають, що під головний корпус закладено вибуховий пристрій", - читаємо в газетах того року.
Жартівників так і не знайшли...

29 травня 2001 року Вінниця поповнила список міст України, в яких склалася надзвичайна ситуація з подачею питної води. Обласне підприємство "Вінницяводоканал" заборгувало за спожиту електроенергію 19 млн. гривень.

"...у місті почали відключати воду. Найскрутніше було освітнім установам: у 41 дошкільному закладі міста були перебої з водою. Критична ситуація склалась у дитсадку №17, де води не було з 9.00 до 18.00. А в дитбудинку "Гніздечко" цього ж дня не було води з 9.00 до 16.00", - писали газети.

Літо

Нова АТС на 1000 номерів відкрилась влітку 2001 року у Вінниці на масиві Старе Місто.

Журналісти дізнались, що вартість виконаних робіт - 2,7 млн. гривень і "завдяки новій станції телефонна мережа Старого Міста збільшилась до 3000 номерів".

У липні на Вінниччину приїздив із візитом тогочасний прем\'єр Анатолій Кінах. Вінниця зустріла урядовця спекою та... порожніми стихійними ринками. Торгівельників, за давньою чиновницькою звичкою, просто розігнали, щоб не попадались на очі високому гостю.

"Поговоривши з керівництвом області про ряд важливих питань, Анатолій Кінах попрощався із гостинним і акуратним містом - цього спекотного дня на вінницьких вулицях не було жодного стихійного ринку, і навіть газетних розкладачок...", - підмітили журналісти.

Аж два дні тривав у Вінниці місячник безкоштовних перевезень. Благодійну акцію довелось відмінити, бо організатори стали перебивати хліб у місцевих таксистів. Принаймні такою була офіційна версія.

А у пресі з\'явились такі відгуки:

"...благодійна акція, яку організували для дітей-сиріт корпорація "Укртраст" спільно з Всеукраїнським благодійним фондом "Професіонал" і благодійним фондом "Довіра" викликала неадекватну реакцію приватних таксистів та водіїв Вінницького таксопарку. А міська влада взагалі вирішила припинити благодійну акцію, приурочену до 10-ї річниці незалежності України".

У 2001 році у Вінниці нищили меморіальні дошки українських діячів. Найрезонансніший випадок - зникнення дошки, яка була встановлена на честь Василя Стуса на вулиці його імені.

"Щоб приховати конфуз, під час мітингу пам\'яті видатного земляка місце зниклої дошки приховали за портретом Василя Стуса. Можна було б припустити, що зловмисників цікавили дошки лише з меркантильних міркувань, якби не останній випадок по вулиці Родіона Скалецького, де відірвану меморіальну дошку на честь видатного композитора і продовжувача традицій Леонтовича, просто розбили в друзки", - писали газети.

Осінь

Готуючись до зими 2001 року Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління пустило на маршрути більше транспорту, але попередило вінничан - трамваї взимку не обігріватимуться.

"...на лінії вийде ще 30 додаткових тролейбусів і 10 трамваїв. Оскільки пасажир у своїх розмірах зросте, одягнувши шубу чи пальто. А тим, у кого на будь-яку погоду є лише одне демісезонне пальто, краще користуватись тролейбусом. Тому що тут є засувка "зима-літо", яку на зиму відкривають, і у салон потрапляє тепло. В трамваях же буде холодно - економія електроенергії", - читаємо публікацію у "Вінницьких відомостях".

Тяжилову повернули відділення міліції, яке перед тим скоротили в результаті реорганізації. Поверненню сприяли в першу чергу самі мешканці мікрорайону.

"На адресу керівництва УМВС України у Вінницькій області надійшло звернення від жителів мікрорайону Тяжилів обласного центру з вимогою щодо відновлення роботи Тяжилівського відділення міліції, скасування якого призвело до погіршення криміногенної обстановки в мікрорайоні".

У жовтні 2001 року проїзд у трамваях та тролейбусах Вінниці зріс до сорока копійок.

"До речі, фактична вартість однієї поїздки у вінницькому трамваї-тролейбусі дев\'яносто копійок, а не сорок, котрі вимагає кондуктор", - заявляли тоді вінницькі транспортники через засоби масової інформації.

Осінь стала початком ремонту Центрального мосту у Вінниці.

"З державного бюджету вже надійшли перші 400 тисяч гривень. І працівники Київського містобудівного управління №2, до речі, це одне з найкращих управлінь у корпорації дорожнього будівництва України, взялись за роботу", - писали того року вінницькі журналісти.

У листопаді 2001 року музейним працівникам довелось потривожити мумію видатного медика Миколи Пирогова.

Читаємо повідомлення:

"У листопаді домовину з тілом великого хірурга М.І.Пирогова заберуть з усипальниці і поставлять у лабораторії музею. Там воно буде перебувати до тих пір, поки будівельники не вб\'ють у котлован школи 60 свай, будівництво якої розпочалось більш як два роки тому у селі Пирогово".

Наприкінці листопада 2001 року жителі області в різних районах цокали зубами від холоду.

"У Жмеринці холоднеча. В "очагу світової культури", про який знав навіть Шура Балаганов, не працює жодна школа. Особливо прикро, що закриті дитячі садки. Матері змушені брати малюків з собою на роботу або сидіти з ними у відпустці за власний рахунок. Причина усьому одна - у місті до цих пір не ввімкнене опалення", - писали "Вінницькі відомомості". - " ...окрім Жмеринки, не дочекались тепла ще два міста області - Тульчин і Гнівань".

Вінниця знову залишилась без води 20 листопада 2001 року.

"АК Вінницяобленерго" поставила до відома підприємства "Вінницятеплокомуненерго" та "Вінницяводоканал", що з 20 листопада припиняє їм продаж електроенергії. Саме цього дня і скликалась позачергова сесія міської ради, - читаємо у "Вінницьких відомостях". - В той час, коли сесія була у розпалі, припинилось водопостачання міськвиконкому та всього Замостянського району, що додало емоцій депутатським виступам".

...і знову Зима

Дуже особливе спецзамовлення отримала у грудні 2001 року Вінницька державна картографічна фабрика. Вінничан зобов\'язали виготовити 15 карт для президентського апарату.

"Це мають бути шматки пласткарту, на які нанесуть і рельєфність гір. Розмір "президенських" мап - 145х180 мм, вони мають масштаб 1:800".

Як дізнались вінницькі газетярі, коштує одна така карта не менше двох тисяч гривень.


Переглядів: 4200
Поширень: 0