Доглядач вінницького притулку для тварин Юрій, виносить пісну кашу для собак.

— Це вони просять смачненького, — каже Даша Порохняк, яка працює тут на волонтерських засадах. — Настусю, дівчинко моя, — звертається до рудого пса без задньої лапи. Набирає з пакета жменю корму ”Педігрі” й годує з рук. — А ти, Розо, відійди! Ти вже свою порцію з’їла.

У деяких собак на шиях блакитні ошийники. Ознака того, що тварини стерилізовані і щеплені від хвороб. Тварин у притулку стерилізують, лікують та відпускають на волю. У притулку є породисті: доберман, московська сторожова, стафтер’єр.

Даша часто приносить корм із собою.

— Останнім часом собаки недоїдають, — каже. — Бачте, які худі?

— Раніше ми їх годували двічі на день, а тепер — раз, — каже доглядач Юрій, 30 років. Прізвища не називає. — Фінансова криза! Тільки щенят лишили на прєжнєму раціоні. Їх кормимо три рази в день: бульйони варимо, манку, м’ясо даємо, а дорослим — пісні каші. На неділю тільки на корм йде 900 гривень.

Каші готують з розрахунку кілограм крупи на собаку. Варять їх на вулиці.

— Зараз он дрова закінчуються. Далі не буде на чому ту кашу варити, — продовжує Юрій. — 20 вольєрів не вистачає. Треба будувати нові. Для цього потрібні металеві кутики, пісок, цемент, цвяхи. Немає ліків та підстилок для тварин.

— Притулок працює із січня минулого року, але опікуємося бездомними тваринами з 1997-го, — розповідає голова Вінницького благодійного фонду захисту тварин ”Планета” Марія Іванова, 52 роки. — Притулку ще далеко до зразкового, але умови для стерилізації й вакцинації створили. Обладнали операційну кімнату та післяопераційний вольєр. Стерилізують і лікують тварин фахівці з ветеринарної клініки ”Айболить”. Торік на стерилізацію міськрада виділила 120 тисяч гривень. Раніше стільки виділялося на фізичне знищення тварин. Через фінансову кризу недодали 24 тисячі. Із кормом допомагає адміністрація магазину ”Сільпо”: щовівторка відходи дають. Ще на Калинівський та Літинський м’ясокомбінати їздимо. Спонсори привозять крупи, гроші. Шкода, що не усі розуміють, що тварини — такі ж Божі створіння, як і люди.

У притулку працює троє доглядачів. 32-річний Василь тут другий рік.

— Коли прийшов, було 60 собак. Зараз 200. Деяких самі привозимо, а більшість люди зносять. Ось цього, — підводить до клітки зі стафтер’єром, — я назвав Пацаном. Три операції пережив. Його привезли з переломом лапи та розірваною брюшиною. Він — телезірка. По всіх вінницьких телеканалах показували.

Василь веде до вольєра.

— А тут у нас ціла сімейка. Забрали їх від жінки-інваліда. Сусіди подзвонили, що вона розвела псарню, вісім собак, а доглядати не може, бо сама колясочниця. У під’їзді сморід, нагадяно. Одного песика та жінка забрала назад, чотирьох ми роздали людям. Оце троє лишилося.

До чоловіка тулиться ще один.

— А це чиясь домашня собачка. У неї й ошийник є, і вихована, команди знає. Кашу їсти перші дні відмовлялася. Сфотографуйте її. Може, хтось шукає. Ми даємо оголошення, коли до нас потрапляє домашня собака. На жаль, приходять забирати рідко. Зараз багато породистих собак виганяють на вулицю.

Іноді до притулку приходять по щенят.

— Учора приїздив чоловік із сином. Вибрали собача.

Кошти притулку можна перерахувати на р/р N 2600832986 вінницького обласного управління ВАТ ”ДОБУ” МФО 302076, код 35373832. Тел: (0432) 57 24 51, 56 26 27.


Переглядів: 5404
Поширень: 0