Календарна зима завершилась вже більш як тиждень тому, однак погода підготувала черговий «сюрприз», - на святкові дні у Вінниці знову пішов сніг. «8 та 9 числа, коли був невеликий сніг, дорожники забезпечували посипку доріг протиожеледними матеріалами. А в неділю, коли була хуртовина, вже з 8-ї вечора, коли зменшився потік автомобілів по місту, на очистку вийшло тридцять одиниць техніки, - розповідає директор департаменту комунального господарства та благоустрою Ігор Корольчук. – Працювали всю ніч. Сьогодні з 10-ї заступила нова зміна, яка продовжує роботу по очистці доріг, а також – розчищає перехрестя, зупинки громадського транспорту, тротуари та переходи. Робота ускладнюється тим, що періодично знову починається рясний сніг».

засніжена Вінниця у 10 день весни
число 10.03.2013

засніжена Вінниця у 10 день весни
час: 22:10

засніжена Вінниця у 10 день весни
температура: -01оС

За інформацією вінницького гідрометеоцентру, загалом за цю зиму у місті випало 140 мм опадів, а це більш ніж у півтора рази перевищує середню норму, яка складає 82 мм на зимові місяці. Щозими сніг з розчищених вулиць, як правило, вивозиться на очисні споруди «Водоканалу» в мікрорайоні Сабарів. Цієї території зазвичай цілком достатньо, адже зими у Вінниці не такі вже й сніжні. Однак цього року її виявилось замало, тому департамент комунального господарства та благоустрою міської ради звернувся до Державного управління охорони навколишнього середовища щодо погодження виділення додаткових місць для складування снігу. Було визначено території набережної по вулиці Гліба Успенського та півострів Бригантина, за умови приведення їх до належного санітарного стану із настанням сприятливих погодних умов. Загалом же цієї зими з території міста було вивезено близько 15 тис. м3 снігу.

У департаменті комунального господарства та благоустрою повідомляють, що із настанням тепла та стійких погодних умов комунальні служби міста одразу перейдуть на підмітання і очистку вулиць від сміття, яке зібралося на території міста за зимовий період. На прибиранні міських шляхів, площ та тротуарів буде задіяно більше 30 одиниць техніки та близько 160 прибиральників. Наведуть лад і на територіях, де складувався сніг. На цих ділянках буде проведено генеральне прибирання та проведуть висадку дерев.

Для інформації:

Найбільше снігу у місті цього року випало у грудні – таких снігопадів Вінниця не бачила з повоєнних років. Тоді протягом двох тижнів випала майже двомісячна норма опадів. У прибиранні міських вулиць була задіяна вся наявна техніка – 63 одиниці техніки щодоби виходили на прибирання. Щоб приборкати стихію, на допомогу комунальникам вийшли військові, МНСівці, студенти та всі вінничани, хто міг надати хоч якусь допомогу. Понаднормовою кількістю опадів відзначився і січень.

Одночасно з очисткою від снігу вінницькі дороги взимку посипаються сіллю та піщано-соляною сумішшю. Ці протиожеледні матеріали використовують у всьому світі. Є ще декілька видів протиожеледних матеріалів, наприклад, бішофіт, який у Вінниці застосовують при посипці центральних площ міста – бульвару Пирогова, площі Театральної, площі Незалежності. Однак через дороговартісність цього матеріалу закуповувати його у більших обсягах місто не може. А традиційна сіль використовується з розрахунку 40 грамів на один квадратний метр дороги. Тому у воді, яка утворюється з талого снігу, концентрація солі складає не більше столової ложки на 3-5 літрів. А відскладований сніг має ще нижчу концентрацію солі.

Фото Володимира Голендухіна



Переглядів: 4764
Поширень: 0