Інна Бєлова, Мельник Руслан

«Протягом тривалого часу на Вінниччині реалізуються декілька державних програм, основною метою яких є поліпшення житлових умов громадян,- підкреслила Інна Бєлова,- зокрема:

  • Державна програма забезпечення молоді житлом;
  • Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла (30/70);
  •  пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників "Власний дім".

В основі реалізації перелічених програм лежить надання громадянам, які потребують поліпшення житлових умов, державної підтримки у вигляді пільгового кредиту, компенсації відсоткової ставки іпотечного кредиту, або частини вартості житла.

Фінансування програм передбачено здійснювати як за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, так і інших, не заборонених законодавством джерел, у тому числі власних коштів громадян.

учасники прес-конференції

У 2012 році за ініціативи Президента України розпочато реалізацію ще однієї програми – здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Суть програми полягає у компенсації державою 13% річних за іпотечним кредитом протягом 15 років. Інна Бєлова зазначила, що у рамках програми здешевлення вартості іпотечного кредитування на Вінниччині забудовники на даний час пропонують понад 350 вільних від зобов\'язань квартир в 11 житлових будинках, які пройшли погодження Міжвідомчої комісії Мінрегіону.

Серед запропонованих житлових будинків – 4 будинки І та ІІ кварталів мікрорайону "Академічний", що розташований в трьохкілометровій зоні від м. Вінниці, будинки по вул. Щорса, Тимощука та Фрунзе у Вінниці, а також будинки в містах Хмільник, Гнівань та Липовець.

Оскільки зміни до постанови КМУ № 343, якою встановлено порядок здешевлення вартості іпотечного кредитування, були внесені наприкінці лютого 2013 року, підкреслив заступник директора Вінницької обласної дирекції АБ Укргазбанк Костянтин Щурик, робота банків по наданню кредитів у поточному році розпочалась в березні.

Банками вже видано 5 кредитів на суму 884 тис. грн., проводиться акредитація понад 20 позичальників.

Що стосується виконання фінансових зобов\'язань з боку держави, то в минулому році держава компенсувала громадянам 13% в обсязі 405 тис. грн., за 3 місяці поточного року – 512 тис. грн.

Для бажаючих стати учасником цієї програми в області створене «Єдине вікно» (консультаційний центр). Інформація про об\'єкти, на придбання житла в яких громадяни можуть отримувати іпотечні кредити, розміщена на офіційному сайті обласної державної адміністрації в розділі: "Як скористатись програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів для придбання доступного житла".

учасники прес-конференції

В роботі прес-конференції взяли участь керуюча Вінницьким міським відділенням АТ «Ощадбанк» Поліна Поронник, заступник директора Вінницької обласної дирекції АБ Укргазбанк Костянтин Щурик та керівник Вінницького регіонального управління ДСФУ «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Руслан Мельник, які представляли установи-партнери по реалізації комплексу програм «Доступне житло» у Вінницькій області.

Учасники прес-конференції відзначили, що комплексна програма «Доступне житло», що була ініційована Президентом України, покликана відродити у людей віру в можливість придбання житла на пільгових умовах, і, водночас, сприятиме позитивним зрушенням іпотечного ринку Вінниччини.



Переглядів: 10880
Поширень: 0