Традиційно  після зими у місті розпочинається масове прибирання зелених зон. Цьогоріч, враховуючи затяжні холоди, суботники стартують дещо пізніше, ніж у попередні роки. Зокрема, 10 квітня, в рамках акції «Учнівська молодь Вінниці – за чисте довкілля», більше 3 тисяч студентів приступить до прибирання місць відпочинку городян, територій біля водоймищ, лісосмуг та підпорядкованих навчальним закладам територій. А за два тижні, 26 квітня, до прибирання долучаться і працівники міських підприємств, установ та організацій спільно із працівниками комунальних служб. Крім цього, 20 квітня у місті пройде акція «Зробимо Вінницю чистою», під час якої близько півтисячі волонтерів планують також прибрати різні ділянки у місті від сміття.

20 квітня зробимо Вінницю чистою. Приберемо після зими

Декілька років поспіль двічі на рік (навесні та восени) в обласному центрі проводиться загальноміський суботник, під час якого працівники різних міських установ, підприємств та організацій, а також студенти вінницьких центрів професійно-технічної освіти, вищих учбових закладів та коледжів спільно із комунальними службами прибирають зони відпочинку – парки, сквери, лісосмуги тощо. Із кожним роком вінничан, які долучаються до прибирання міста, більшає. Так, лише кількість студентів зросла із майже тисячі осіб до більш ніж 3 тисяч. Побільшало й самих вишів, які виявили бажання допомогти комунальникам у прибиранні міста. Минулого року їх було 20, а вже в цьому – майже 30.

«Усі, хто долучиться до суботника, отримають одноразові рукавички та пакети для складування сміття, яке, в свою чергу, буде вивозити спеціальна техніка, - розповідає начальник інспекції по контролю за благоустроєм та санітарним станом міста Василь Гайовик. – Взагалі, приємно, що молодь досить позитивно віднеслась до наведення порядку у місті, і сподіваємось, що в подальшому кількість студентів, які проявлятимуть ініціативу щодо прибирання зелених зон, буде зростати».

Ще до початку суботників комунальники вже працюють над тим, аби територія Вінниці була чистою та охайною. «З 8 квітня комунальні служби займаються прибиранням проїжджої частини міста та тротуарів, фарбуванням турнікетів, впорядкуванням зупинок громадського транспорту та іншими роботами по благоустрою Вінниці», - говорить заступник директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Юрій Павлінчук.

А ще цьогоріч 20 квітня до прибирання міста долучиться близько 500 волонтерів, які допомагатимуть комунальникам в рамках акції «Зробимо Вінницю чистою». Її координатор, Андрій Мельник, повідомив, що ця акція проводитиметься в рамках всеукраїнського проекту «Зробимо Україну чистою», який Вінниця підтримує вже третій рік поспіль. «Наступної суботи ми запрошуємо усіх охочих отримати інвентар та зробити наше місто чистішим, - говорить Андрій Мельник. – Після прибирання у сквері Козицького працюватиме ЕКО-містечко, де вінничани зможуть дізнатись про поводження з відходами в екологічних дебатах та екологічному квесті».

Жителів багатоповерхівок також закликають не залишатися осторонь та спільно із ЖЕКівцями впорядковувати газони та квітники на прибудинкових територіях, висаджувати нові дерева, прибирати сміття та ремонтувати огорожі, лавки тощо.



Переглядів: 7229
Поширень: 0