На початок червня на обліку служби у справах дітей перебуває 344 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З цієї кількості діток 250 на даний час виховуються у родинах – це прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, опікуни та батьки-усиновителі. Ще 94 – потребують родинного затишку. За інформацією служби у справах дітей, найбільшою популярністю користується така сімейна форма виховання, як опікунство – на разі під опікою вінничан знаходиться 216 діток.

У Вінниці зменшується кількість дітей, які позбавлені батьківського піклування. У 2009 році їх було 345, а в 2012 році – 277. За даними первинного обліку служби у справах дітей Вінницької міської ради, також спостерігається зменшення кількості сиріт: на даний час на обліку перебуває 69 діток-сиріт, тоді як у 2009 році їх було 90.

За словами начальника служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмили Шафранської, сьогодні в батьків, які не справляються зі своїми обов’язками по вихованню, існує можливість вилучати дитину без позбавлення батьківських прав. «У разі виявлення ситуацій у біологічних родинах, які можуть нести загрозу життю чи здоров’ю дитини, служба у справах дітей звертається до суду із відповідним позовом про відібрання такої дитини у батьків без позбавлення їх батьківських прав, - розповідає Людмила Шафранська. – Такі заходи залишають біологічним батькам дитини шанс виправитися, можливо, покращити житлово-побутові умови, влаштуватися на роботу, або ж позбавитися шкідливих звичок. Як показує досвід, такі заходи доволі часто дозволяють батькам змінитися, а дитині – знову жити у біологічній родині». У 2012 році до біологічної родини повернулось 10 діток. Загалом за період 2009-2013 років 35 дітей залишилось жити з рідними батьками.

Одними із найкращих форм сімейного виховання вважаються прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Станом на 1 червня у Вінниці функціонує 12 прийомних сімей, в яких виховується 15 дітей. Протягом 2012 року у місті створено 5 прийомних сімей, в який проживає 5 дітей.

Втім, як говорить Людмила Шафранська, існує проблема щодо влаштування дітей, які старші 14 років, або ж одразу двох та більше малюків. «Наразі потенційні опікуни, прийомні батьки, кандидати в усиновлювачі неготові взяти до своєї родини таких дітей. Тим більше, якщо дитина потребує постійного лікування», - говорить начальник служби у справах дітей. ​


Переглядів: 2704
Поширень: 0